vrijdag 9 oktober 2009

Waarschuwing: terroristische dreiging!



Boven: pseudomonas bacterie. Onder: infectie met pseudomonas bacterie.

Je staat er niet dagelijks bij stil, maar eigenlijk is het een wonder dat we nog leven. We dragen namelijk elke dag een kilo (!) bacteriën en schimmels met ons mee, dat zijn er totaal zo’n 500 miljard. En toch zijn we ons die enorme dreiging niet bewust. Er zijn relatief onschuldige of zelfs nuttige bacteriën bij, maar juist daar zit het gevaar. Er zijn namelijk echte gemeneriken onder hen, die geruisloos toeslaan. Zo zorgt de Streptococcus mutans, die in je mond zit, dat je tanden gaan rotten en de Pseudomonas, die tussen je tenen zit, voor levensbedreigende wondinfecties. Erg kieskeurig zijn ze ook niet, trouwens. De Akkermansia muciniphila leeft van ons darmslijm (waarvan we elke dag vijf liters produceren) en zit in onze uitwerpselen.


Professor Dr. Ir. P. Akkermans: ‘Men heeft mij namelijk gevraagd om mijn naam te mogen gebruiken voor een nieuw ontdekte diersoort, de Akkermansia.’

Wie geïnteresseerd is in dit geniepige tuig dat onze gezondheid opzettelijk in gevaar brengt, moet maar eens een kijkje nemen in de databank van de Harvard universiteit van Boston (www.homd.org). Het is een soort database van Interpol of de CIA, maar dan voor bacteriën. Er is onder andere in te vinden dat er 619 verschillende soorten mondbacteriën zijn. In het rijk der microscopische terroristen is niets te gek.
Ja, die legers bacterieel gespuis wacht haar kansen af, onze zwakke momenten. Elk onachtzaam ogenblik kunnen ze toeslaan en verschillende aanvalstactieken toepassen. Ze planten zich voort alsof ze de hele nacht niks anders te doen hebben. Slapen doen ze niet en de Taliban is er niks bij. Eén klein wondje, één schrammetje, één puistje. En ineens: TJAKKA… houd dus de antibiotica maar gereed. Want je kan zo’n reus zijn als Goliath, voor die superkleine onzichtbare terroristjes ben je een lekker Happy Meal. Je bent gewaarschuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten