woensdag 28 oktober 2009

Stephen Hawking en Carl Sagan




Stephen Hawking (1942) is een Brits natuurkundige en kosmoloog. Ondanks een progressieve neurologische aandoening waardoor hij rolstoelgebonden is en slechts via een spraakcomputer kan communiceren, heeft hij zich bewezen als een vooraanstaand theoretisch natuurkundige. In het Nederlands verscheen zijn adembenemende en fascinerende Een Korte Geschiedenis van de Tijd dat ik ondanks de goede leesbaarheid nog steeds niet geheel begrijp. Naast diverse hoge prijzen voor zijn werk ontving Hawking in augustus 2009 de hoogste Amerikaanse voor burgers, de Presidential Medal of Freedom, uit handen van President Barack Obama.
Carl Sagan, geboren in 1934 en inmiddels overleden, kent menigeen van tv waar hij populair-wetenschappelijke programma’s (zoals Cosmos) presenteerde. Hij was een Amerikaanse astronoom die zich onder andere toelegde op het schrijven van populair-wetenschappelijke boeken. Anders dan Hawking, wiens theorieën altijd wetenschappelijk gefundeerd zijn, waagde Sagan zich vaak op glad ijs. Vooral door bepaalde voorspellingen te doen die vervolgens niet uitkwamen. Toch bezat hij het vermogen om zeer ingewikkelde processen op het gebied van ruimtevaart, techniek en kosmologie op een eenvoudige manier uit te leggen.
Op internet kwam ik deze prachtige remix tegen, die gemaakt is door de briljante John Boswell (er zijn meer musici met die naam geloof ik) en gebaseerd is op de tv-series Cosmos met Carl Sagan en Universe met Stephen Hawking. Luister en kijk: echt de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten