zondag 4 oktober 2009

Identiteitscrisis en extreme denkbeelden


Mijn stelling van vandaag is: Mensen die extreme denkbeelden hebben worstelen met hun identiteit. De reden waarom ik dit denk?
1. Moslim-extremisten die onmenselijke en extreem gewelddadige daden begaan waar een ideologie achter schuilt, zoals de zelfmoordaanslagen op 9/11 of de moord op Theo van Gogh, hebben vaak een dubbele identiteit en zijn bijna altijd immigranten met een cultuurshock/trauma.
2. Adolf Hitler was zo tegen joden gekant omdat hij worstelde met zijn identiteit. Hij had joods bloed. Zijn extremiteit verdoezelt de onzekerheid.
3. Mahmoud Ahmadinejad, zo werd recentelijk bekend, heeft oorspronkelijk een joods-Iraanse naam in zijn paspoort staan. Ahmadinejad heeft diverse keren opgeroepen om aartsvijand Israël van de kaart te vegen en hij ontkent de Holocaust. Volgens experts die in de Engelse krant The Daily Telegraph spraken is dit een teken van overcompensatie om zijn verleden te verdoezelen. 'Iedere familie die zich tot een ander geloof bekeert, neemt ook een nieuwe identiteit aan door het oude geloof te veroordelen', aldus een deskundige in de krant.Zijn extreme opvattingen over Israël kunnen verklaard worden uit zijn onverwerkte identiteitscrisis.

4. Van Geert Wilders werden onlangs zijn indische roots bekendgemaakt. De antropologe Lizzy van Leeuwen ontdekte dat Wilders' grootmoeder van moederskant uit een joods-Indische familie komt.Zijn anti-islamitische opstelling en zijn 'extreme patriottisme' deelt Wilders met veel andere politici van Indische afkomst, en ook met de nationaal-socialistische NSB, die in Nederlands-Indië in de jaren dertig heel populair was. Wilders' geblondeerde haar dient volgens Van Leeuwen om zijn afkomst te verhullen. Wilders zelf ontkende dat overigens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten