zaterdag 3 oktober 2009

TIEPVAUTEN en SGREIVFAARDICHHIJT


Ik lees regelmatig op internet berichten op officiële sites en op andere blogs alsook op nieuwskanalen zoals Nu.nl, NRC, enzovoort. Soms springen de tranen in mijn ogen als ik de spel- en taalfouten zie. Dit leidt tot de conclusie bij velen dat schrijven voor internet de schrijfvaardigheid sloopt. De Amerikaanse hoogleraar Engels en retorica aan Stanford University, Andrea Lunsford, is het daar niet mee eens. Volgens haar verbetert juist de schrijfvaardigheid. Mensen schrijven meer.
Wat is er dan aan de hand? Dat er spelfouten worden gemaakt wordt geweten aan het slechte onderwijs, maar twintig jaar geleden werd er even weinig of even veel aan spelling onderwezen als heden ten dage. In mijn visie is er gewoon een gebrek aan redactie. En als er wel een redactie bestaat, dan is er een probleem bij de afzender. Maar schrijfvaardigheid heeft niets te maken met de kunst van het spellen of verkrachting van grammaticaregels. Zodra men moet, doet men alle moeite om foutloos te schrijven; dit bevestigt Andrea Lunsford (klik op haar naam)ook, die zegt dat de academische teksten van haar studenten van schrijven op het web niet achteruitgaan.
Wat men zich wel moet realiseren, is dat de lezer geschreven teksten minder serieus zal nemen naarmate er meer stijl-, spel- en taalfouten in voorkomen. Dat getwitter en ge-MSN is niet meer dan roddel, geneuzel, letterdiarree waar je lekker je gang kan gaan en waar taalafwijkingen juist leuke creatieve vindingen genoemd mogen worden. Maar een verslag, blogtekst, nieuwsbericht, officiële tekst, enz. behoort toch een gedegen redactie te bezitten?
Dus hoe bizar de onderwerpen van deze blogjes soms ook zijn, geheid dat je ze serieus neemt! Ik doe er in ieder geval alles aan om ze in goed Nederlands op je netvlies te krijgen. En die ene taalfout die je opmerkt? Beschouw die maar als een typefout (ja, dit woord is goed gespeld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten