vrijdag 16 oktober 2009

Een hotel van zout



Een hotel van ijsblokken, dat kennen we: in Jukkasjärvi, Lapland is zo’n romantisch hotel waar je kunt overnachten op een bed gemaakt van ijsblokken en sneeuw. Lekker languit ‘chillen’ dus. Dat hotel wordt ieder jaar opnieuw opgebouwd omdat het ’s zomers wegsmelt. Maar er is ook een zouthotel, net zo wit als sneeuw, maar geheel opgetrokken uit blokken zout. Waar? Op het zoutmeer van Uyuni in Bolivia. Hier hoef je niet naar het zoutvaatje te vragen als je ’s ochtends een eitje eet. Je plukt het gewoon van de vloer, de muren, de stoel of de tafel. Wel zo handig. En het hotel smelt niet, het is ook in de zomer gewoon open. Ik vraag me wel af of het bij regen niet wegspoelt.
In de omgeving kun je lekker baden in een hotspring, een door de aarde zelf verwarmde yacuzzi. Uyuni ligt in een reusachtig zoutmeer, dat 12.000 vierkante kilometer groot is. Jaarlijks wordt hier zout gewonnen, maar dat is slechts een fractie van de geschatte 10 miljard ton zout dat hier ligt.
Het zout ligt hier al een tijdje. 40.000 jaar geleden was de vlakte van Uyuni deel van een reusachtig meer, of liever: zee. Een zee op 3650 meter hoogte wel te verstaan. Waarschijnlijk lag het toen een stuk lager, anders heb ik er als amateur-geomorfoloog geen verklaring voor. Tijdens de maand november is Salar de Uyuni ook de broedplaats van drie rassen Zuid-Amerikaanse flamingo's. Flamingo’s zoeken vaak laagwaterige zoutvlakten op. Daar zoeken ze voedsel, voornamelijk algen of kleine schaaldieren en garnalen. De garnalen geven hen naar verluidt hun roze kleur.
Als vakantiebestemming na dit zouthotel misschien een volgende keer naar een hotelkamer gemaakt van pepers, als je er tenminste geen gepeperde rekening voor ontvangt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten