donderdag 29 oktober 2009

Liefde en geluk


Alain de Botton (1969) is een hedendaags schrijver en filosoof die visies of ideeën van schrijvers of filosofen op een aantrekkelijke manier presenteert via boeken en via film. Hij schreef o.a. een interessant boek over Proust en over Reizen, beide in de Nederlandse vertaling verschenen. En hij maakte ook een serie over het thema ‘geluk’, en de hier geplaatste video gaat toevallig over de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer (1788 – 1860) en diens (lichtelijk pessimistische) kijk op liefde (en geluk).
Mensen zijn geneigd te denken dat de liefde een van de meest directe manier is naar geluk. Volgens Schopenhauer is de relatie liefde/geluk een illusie die is gecreëerd door Moeder Natuur. Zij zou ons aanzetten tot reproductie om onze soort in stand te houden. Gelukkig worden in de liefde, een illusie?
In zekere zin heeft Schopenhauer gelijk, vind ik. We moeten geluk niet alleen af laten hangen van de liefde. Wat hij echter over het hoofd ziet, is dat mensen (waarschijnlijk) langdurige liefdesrelaties niet alleen om biologische redenen met elkaar aangaan. Er is ook nog zoiets als een wederzijdse verstandhouding en aanvulling op het vlak van de communicatie. En natuurlijk de economische redenen: al zou je die ook als een afgeleide kunnen zien van de biologische, als een survival of the fittest. Mijn advies: trek je niets aan van filosofen, maar streef naar de liefde. En geluk is voor de dommen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten