woensdag 21 oktober 2009

Romeinse laptops


Gisteren had ik het over de voorloper van de cd, nu laat ik zien dat de Romeinen al een proefmodel hadden van de moderne laptop.
Waren Romeinen echt zo geavanceerd? Of is het een grap? Als je naar de hier geplaatste foto’s kijkt zou je geneigd zijn te denken dat Romeinen al een voorschotje namen op de toekomst. Ze lijken met een heuse laptop op schoot te zitten. Maar natuurlijk is dat schijn. In werkelijkheid waren dit waarschijnlijk tabellae, houten plankjes waarop een laag was aangebracht was. Deze konden opgeklapt en meegenomen worden, net zoals laptops. In de waslaag kon men schrijven of tekenen, en op deze manier werden de tabellae ook gebruikt bij wijze van schoolbordje om onderwijs mee te geven. Deze tabellae of afgeleide vormen daarvan zijn al bekend sinds de 6e eeuw voor Christus.
De waslaag kon met een eenvoudige streek van de achterkant van de schrijfstift weer worden geëgaliseerd zodat deze opnieuw beschreven kon worden. In mijn jeugd had je blaadjes met een waslaag die op dezelfde manier werkten. Nooit geweten dat deze techniek al zó oud was.
Eigenlijk zou ik de Romeinse vinding geen laptop willen noemen maar klaptop. Klap ’t op…

1 opmerking:

  1. Bij het surfen op het internet dit knap blog tegengekomen. Bedankt voor de grappige, maar ook uiterst interessante informatie!

    BeantwoordenVerwijderen