dinsdag 20 oktober 2009

De Phaistos-schijf



De zogenaamde Phaistos-schijf is een schijf van aardewerk uit het paleis van Koning Minos van Kreta te Phaistos. Deze wordt gedateerd rond het tweede millennium voor Christus. De schijf meet ongeveer 15 cm in diameter en bevat 241 gestempelde symbolen op beide zijden. De betekenis van deze symbolen is bron van speculatie. Ontcijfering in de vorm van een taal (Lineair B) is tot op heden niet gelukt, mede vanwege het feit dat vergelijkbaar materiaal ontbreekt. De schijf werd in 1908 ontdekt door een Italiaanse archeoloog onder een ingestorte tempel.
Een van de interessante theorieën die er bestaan, is dat de schijf gebruikt zou zijn ten behoeve van astrologie of astronomie. Door gelijke symbolen (45 in getal) te verbinden, worden dan sterrenbeelden verkregen. Gesuggereerd is ook, dat de stukken geslepen kristal die op de berg Ida op Kreta (Phaistos ligt aan de voet van die berg) zijn gevonden, gebruikt zouden zijn ten behoeve van het observeren van de sterren, ongeveer zoals met een sterrenkijker.


Detail Phaistos schijf

Het kan ook zijn dat de symbolen voor klanken of lettergrepen staan, zoals in de Egyptische hiëroglyfen. Zolang er geen bewijs is, blijft alles een raadsel. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat een oude en hoogstaande, invloedrijke cultuur als die van de Kretenzers inderdaad in staat was om de sterren te bestuderen. Het was immers een zeevarende natie, die de stand van de sterren goed kon gebruiken bij de navigatie. Er zal in al die speculatie over wat die schijf nu eigenlijk is, een kern van waarheid zitten. Iets moet er toch wel van kloppen. Als archeologen in het jaar 6509 ooit nog een cd opgraven van Michael Jackson hoop ik alleen niet dat ze concluderen dat we die gebruikten voor de navigatie van onze schepen. Hooguit dat we die markante figuur op de afbeelding als een god hebben aanbeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten