zondag 11 oktober 2009

Tapas in crisistijd


Ram Bahadur Bamjan, ook bekend als Tapaswi Palden Dorje, is een Nepalese jongen die als 16-jarige zes maanden mediteerde zonder eten of drinken (Erg handig in crisistijd). Hij zou volgens velen de reïncarnatie zijn van Boeddha. De jongen begon rond 2005 met mediteren onder een boom. Hij zat daar 6 maanden zonder te spreken. Daarna mediteerde hij nog 4 maanden. Na deze tijd was hij opeens verdwenen. Veel mensen dachten dat hij het bos in was gegaan om wat meer rust te krijgen.
Discovery Channel zond eind 2007 een documentaire uit over Ram Bahadur Bamjan, waarin hij gedurende 96 uur werd gefilmd; dit is de duur dat een mens normaal gesproken kan overleven zonder eten en drinken. In de documentaire is te zien dat hij nog leeft omdat hij tijdens het mediteren af en toe slikt.
De methode om deze kunst te beheersen heet Tapas. Tapas is een religieus of spiritueel filosofisch concept voor brandende ijver en essentiële energie. Tapas wordt onder andere beschreven in de Mahabharata, een omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India, dat samen met de Ramayana een belangrijke culturele hoeksteen van het hindoeïsme vormt. De Indische geleerde Patanjali (~ tussen 500 tot 200 v. Chr.), schrijver van de Yoga soetra’s, beschreef Tapas als één van de vijf delen van Niyama, de tweede stap op het achtvoudige yogapad. Bij Niyama gaat het om gedragsregels voor reinheid, tevredenheid, soberheid, zelfbeschouwing en toewijding aan het Allerhoogste.
Citaat:
"Tapas vernietigt de onzuiverheden van lichaam en zintuigen, en geeft macht."

Hoe?
• Door zithoudingen ontstaat er duurzaam geluk. Door zich te oefenen treedt men in contact met het oneindige. Hierdoor wordt de dualiteit opgeheven.
• Door adembeheersing, het onderbreken van de beweging van het in- en uitademen. Door deze beheersing kan de geest zich concentreren.
• Door het naar binnen richten van de aandacht tijdens meditatie krijgt men het bovenzinnelijke en het zintuiglijke onder controle.

Video 1: Ram Bahadur Bamjan
Video 2: Shivabalayogi (1935–1994), een bekend yogi en meditatie-expert. Kon 23 uur per dag mediteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten