maandag 12 oktober 2009

Dansen is in ... dividueel



De dans is een uiting van een tijdgeest en een cultuur. Het hoort bij een zekere levensstijl. Vroeger zag je vooral traditionele danssoorten als stijldansen, klassiek ballet en volksdansen. Heden ten dage worden de dansen steeds individueler en acrobatischer. Ik noem als voorbeeld de streetdance, de jump en de paaldans. Die laatste vorm is recentelijk zelfs doorgedrongen tot de huiskamers van het doorgaans puriteinse Amerika, al blijft het voorlopig steken in hippe grote steden als New York en Los Angeles. In Amsterdam is het paaldansen ook niet meer beperkt tot de nachtclubs in de rosse buurt. Zoals Zwarte Lola het uitdrukte: "Amsterdam is gebouwd op palen". Waarmee de tweeledige (en verwante) betekenis duidelijk moge zijn.
Ik heb paaldans, jump of streetdance nog nooit geprobeerd. Dat zou alleen maar lachkrampen veroorzaken bij de omstanders. Ongeveer zoals bij mr. Bean.



Jumpen lijkt meer op een soort stepdans om je conditie te trainen. Dat wordt misschien nooit meer dan een cultverschijnsel, maar wie weet. Streetdance heeft tenslotte ook een volwassen vorm aangenomen. De jongens van Jekyll&Hyde in dit volgende filmpje hebben zeer waarschijnlijk de goedkeuring van Monty Pythons 'Ministery of Silly Walks'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten