dinsdag 29 september 2009

Plopperdeplop


Kabouter met frygische muts
Kabouters zijn onzichtbare kleine mannetjes, geesten zou je kunnen zeggen, die in huis leven. Ik kom ze persoonlijk nooit tegen, alleen als er weer eens sokken zijn verdwenen verdenk ik dat er een kabouter in huis is geweest die er een heeft gejat. Misschien om als hoofddeksel te gebruiken .
Kabouters komen uit Duitsland voor zover je dat nog niet wist. Het Nederlandse woord kabouter is namelijk verwant met het Duitse kobold, afgeleid van kuba-walda, hetgeen 'huisbewaarder' betekent. Denk aan ons woord kubus, in feite de vorm van een huis. Het woord kubus is etymologisch ook verwant met Cybele of Kybele, de Frygische godin die als de Moedergodin werd vereerd. In haar heiligdom in Pessinus (Frygië) werd zij gepersonifieerd door een zwarte steen. Deze steen stond eveneens symbool voor de bescherming van het huis. Wat het karakter van de kabouter met de Moedergodin verbindt is niet zo duidelijk, maar het is wel frappant dat kabouters een Frygische muts dragen, waarmee er oppervlakkig gezien een relatie kan bestaan tussen de twee.
Zijn kabouters onschuldig? De Duitse Justitie vond aanvankelijk van niet. Zij onderzocht of tuinkabouter s de grondwet overtraden of dat de mannekes onder de vrijheid van kunst vallen. Ik zag de Belgische kabouters als hoopvol zeggen: “Plopperdeplopperdeplop, dat levert misschien wel publiciteit op!” Dat was ook zo. Maar wat was ook alweer de ophef? Juist, de ophef was de hand, dat wil zeggen de ophef VAN de hand. De Hitlergroet dus. De kunstenaar Ottmar Hörl heeft namelijk de afgelopen negen jaar niet stilgezeten. Hij heeft al die jaren niks anders gedaan dan kabouters maken met opgeheven handjes die de Hitlergroet maken. Zijn statement: “De kabouter met hitlergroet toont aan dat de mensen een gevaarlijke massa kunnen vormen, als er rituelen en gebaren worden gebruikt die veeleer mensvernederend zijn dan sociale bedoelingen hebben.” Justitie zag af van strafvervolging omdat Hörl het nationaalsocialisme belachelijk wilde maken en een beroep deed op de vrijheid van de kunst, die door de Duitse grondwet wordt gegarandeerd.
Opmerkelijk genoeg leidde de rel tot allerlei side-effects. Joodse kunstverzamelaars toonden belangstelling, neonazi's juist niet... Toch zag justitie een zeker 'gevaar van misbruik'. Daarom zal elke nieuwe openbare tentoonstelling van een 'Hitler-tuinkabouter' individueel moeten worden getoetst (naar een bericht van ANP). Tja, een gewaarschuwde tuinkabouter telt voor twee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten