zondag 2 augustus 2009

Universele vragen over het universum


Hierboven: Illustratie van de tijdlijn van het ontstaan van het heelal

Goed, de wetenschap komt steeds dichter bij een theorie die 'alles' verklaart in natuurkundige termen, Einsteins droom. Maar ik zou graag van een nieuwe Einstein eerst antwoord willen hebben op drie irritante vragen:
Slechts 5% van de energie in het heelal kunnen we herleiden tot materie en straling die op aarde voorkomen. Wat is die overige 95%?

Er bevindt zich 'donkere energie' in het heelal, energie die we niet kunnen zien maar wel detecteren. De gemeten waarde vinden we pas op de 120ste decimaal achter de komma. Waar komt deze energie in godsnaam vandaan?

Een zwart gat is een onder invloed van de zwaartekracht ineenstortende (ímploderende) ster. In het centrum van ons Melkwegstelsel bevindt zich zo'n zwart gat, dat zo zwaar schijnt te zijn als 4 miljoen zonnen. Een zwart gat slokt alle sterrenmassa (ruimte) op, waardoor de tijd daar in theorie stilstaat. Huh? Hoe kan tijd stilstaan en wat gebeurt er in een zwart gat precies?

Wie kan mij een of meer van deze vragen beantwoorden? Elk plausibel antwoord beloon ik met een MILKY WAY reep. Laat je reactie achter en vermeld je e-mailadres, zodat ik de levering kan bevestigen. Thanks!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten