woensdag 5 augustus 2009

CUBA IN GRONINGEN

Vandaag naar Groningen geweest voor de tentoonstelling 'Cuba! Kunst en geschiedenis van 1868 tot heden.' Zeer de moeite waard, vooral vanwege het overzicht, de kwaliteit van de werken, de verschillende stijlen en kunstvormen en de combinatie - geschiedenis/kunst. Heel educatief. Er is goed nagedacht en het Groninger museum is de ideale ruimte voor de tentoonstelling.

Dit is de collectieve muurschildering (afkomstig uit het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana) die bijna 100 schilders, beeldhouwers en schrijvers uit Europa en Latijns Amerika maakten in de nacht van 17 juli 1967 als een manifest / ode aan de broederschap tussen de Europeanen, Latijns-Amerikanen en Cubanen.



Dit 'portret van Mary' uit 1938 werd geschilderd door Jorge Arche en is in compositie zeer sterk. Wat de aandacht trekt is de witte jurk, de houding van de jonge vrouw en haar mannelijke arm. Is dit symbolisch?



Dit grote realistische schilderij van Flavio Garciandía uit 1975 is getiteld 'All you need is love' naar het nummer van de Beatles. In dit bijna fotografische schilderij wordt kunstenares Zaida del Rio voorgesteld in een pose, die het genieten van de mens van het nietsdoen verbeeldt. Dat is heel Cubaans. In de tijd dat dit werk geschilderd werd was muziek van de Beatles verboden in Cuba.

De toegangsprijs is 10€ maar gezien de grootte van de tentoonstelling en de gespendeerde uren is dit het dubbel en dwars waard. En Groningen heeft lekker bier met prima terrasjes (maar wel heel agressieve stadsduiven).

4 opmerkingen:

  1. Daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten, prachtige tentoonstelling. Ik vond de foto-afdelingen vooral ook mooi, die je een beeld geven van de tijd van toen en natuurlijk voor mij vooral boeiend omdat het het land van Laisa is. Het schilderij van Garciandia is 3 bij 2 meter of zo, wat het nog bijzonderder maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vergat nog te zeggen, van dat museum is ook een leuk woonhuis te maken. De schilderijen mogen ze dan gewoon laten hangen.

    BeantwoordenVerwijderen

  3. Do you need personal loan? Does your firm,company or industry need financial assistance? Do you need finance to start your business? Do you need finance to expand your business? We give out loan to interested individuals who are seeking loan with good faith. Are you seriously in need of an urgent loan contact us at Email: flourishloancredite@gmail.com
    APPLICATION DETAILS
    Your Full Details:
    Full Name:
    Loan Amount Need:
    Loan Duration:
    Phone Number:
    Applied before?
    State:
    Monthly Income:
    Country:
    You are to send this to our Company Email;flourishloancredite@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Are you a business man or woman? Do you need funds to start up your own business? Do you need loan to settle your debt or pay off your bills or start a nice business? Do you need funds to finance your project? We Offers guaranteed loan services of any amount and to any part of the world for (Individuals, Companies, Realtor and Corporate Bodies) at our superb interest rate of 3%. For application and more information send replies to the following E-mail address: standardonlineinvestment@gmail.com
    Thanks and look forward to your prompt reply.
    Regards,
    Muqse

    BeantwoordenVerwijderen