dinsdag 4 augustus 2009

Het voordeel van levensbedreigende ervaringen

Tom Chambers (1977) is een Engelse acteur die misschien niet iedereen kent, maar die in zijn thuisland vooral bekend werd met Strictly Come Dancing, een tv-programma van de BBC waarin bekende Engelsen een danswedstrijd houden.
Deze man heeft zonder enige twijfel een turbulent en boeiend leven, maar vooral zijn liefdesleven is het waard om hier toe te lichten. In zijn jeugd was Clare Harding zijn 15-jarige hartsvriendin, Tom was toen 20, en deze onschuldige eerste liefde was in de loop der tijd een beetje uit het zicht geraakt, hoewel zij vrienden bleven. Dat is normaal, en zeker gezien het leeftijdsverschil. Jonge mensen moeten zich niet zo vroeg vastleggen in relaties, is ook mijn overtuiging. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon. In 2000 zat Tom in een vliegtuig op weg naar Nairobi, Kenia. Toen er een gek was die het vliegtuig wilde kapen, dook de kist ineens naar beneden en brak er paniek uit. Een van de piloten kon het toestel gelukkig op het laatste moment onder controle brengen (4 seconden later zouden ze te pletter zijn geslagen) en de dader werd overmeesterd. Tom was enorm geschrokken van deze ervaring. Het eerste wat hij dacht was: ik moet Clare ten huwelijk vragen. Clare bleek echter al een relatie te hebben, dus het goede voornemen werd uitgesteld.
Een tijd later kreeg Clare een ernstig verkeersongeval en belandde in het ziekenhuis. Daar was het eerste wat ze deed toen ze bij kennis kwam, de telefoon pakken en Tom bellen - in plaats van haar man. Zo kwamen ze beide weer bij elkaar en deed Tom ten slotte zijn aanzoek.
Wat me frappeerde was, dat deze levensbedreigende ervaringen je blijkbaar doen beseffen wat echt van waarde is in je leven. Je staat even stil, maakt de balans op. Je geest staat op scherp en je beseft dat je moet doen wat je hart je ingeeft. Ik ken dat gevoel zelf ook, hoewel de ervaringen die ik had niet direct levensbedreigend waren zoals bij dit echtpaar, maar wel sterke emoties opwekten.
Wellicht heeft een mens deze af en toe wel nodig om het spoor niet bijster te raken.
En dat je overleeft, is zeker reden een vreugdedansje te maken. Zie de video van Tom Chambers in actie, waarin hij Fred Astaire nadoet in diens film A Damsel in Distress (1937).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten