vrijdag 27 november 2009

Opzienbarende uitvindingen



Veel briljante uitvindingen komen uit het van technologie doorspekte Westen. Maar waarom zouden we niet ook eens kijken naar uitvindingen die uit Afrika of Azië komen bijvoorbeeld? Enkele van de meest waardevolle uitvindingen van de laatste tijd komen namelijk van Nigeria en Zuid-Korea.

Wat doe je als je geen koelkast en geen stroom hebt, wanneer het buiten +30 graden is of meer? De melk is de volgende dag al bedorven, laat staan dat je de eieren vers houdt of het eten van gisteren. Toch is er een Nigeriaan, Mohammad Bah Abba die er iets op heeft gevonden: de dubbele pot. Het gaat zo: men heeft twee aardewerken potten van verschillend formaat. Deze zet men in elkaar. In de rand tussen de potten brengt men zand aan die men nat maakt. Vochtige doek op de pot en klaar. Hoe werkt het? Bij het verdampen van het vocht trekt het de warmte uit de pot. Een natuurkundig fenomeen. De methode bestaat al eeuwen maar is nooit praktisch toegepast voor het doel van een 'koelkast' of beter: 'koelpot'. Mohammad was in één klap rijk: hij won de Rolex-prijs voor zijn vinding.



Een Zuid-Koreaans team wetenschappers is er in geslaagd om de grondstof van plastics te vervaardigen van biologisch afbreekbaar materiaal in plaats van oliegerelateerde basisgrondstof. De stof waarmee geëxperimenteerd is wordt polymelkzuur of polylactide (PLA) genoemd. De uitvinding heeft waarschijnlijk revolutionaire gevolgen voor de afbreekbaarheid van plastic afval. Ook handig: gewoon de GFT-bak naast de koffieautomaat. Nu maar hopen dat het nieuwe materiaal, waar ze plastic bekertjes van maken voor de koffieautomaat, niet al biologisch afbreekt zodra er warme koffie in sijpelt.

1 opmerking:

  1. waarom staat er nou nergens op het internet WIE precies PLA heeft uitgevonden en WANNEER dat in hemelsnaam was :(

    BeantwoordenVerwijderen