zondag 29 november 2009

Drink lekker, drink solidair!



Ik was even ontroerd. Ik las het etiket van een fles wijn, gekocht bij AppieHappie, en surfte naar de site die op de fles stond vermeld om te zien waar de wijn vandaan kwam en wat het project van Fairhills (de naam van de wijn) inhield. Het was een lekker wijntje en misschien dat er iets inzat wat bij mij de traanklieren beïnvloedde.



Iedereen heeft van Max Havelaar gehoord, en velen waarschijnlijk ook van de Fair Trade organisatie. Wat ik me niet gerealiseerd had was dat de prijs van een voortreffelijke Cabernet Sauvignon dusdanig laag is dat je niet eens hoeft te dubben of je die wijn wel zal aanschaffen: 4,99 € (0,75 L). Over een eerlijke prijs gesproken. Daarvoor wordt de wijn helemaal in Zuid-Afrika gemaakt op plantages waar rekening gehouden wordt met de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders. De keuring geschiedt door de keuringsexperts van de Fair Trade organisatie die gevestigd is in Duitsland. Daar verzinnen ze de strenge normen waar wijnboerderijen aan moeten voldoen vooraleer zij toegelaten worden tot de certificering van Fair Trade (FLO-CERT GMBH). Met Deutsche pünktlichkeit veronderstel ik. 80% van de werknemers neemt deel in de wijnboerderijen van Fairhills, dat behalve voor de woonproductie ook nog zorgt voor alle behoeften van de gemeenschap, zoals scholen, zieken- en bejaardenzorg, kinderopvang, enzovoort.



En dat ondersteun je allemaal door een glaasje wijn te drinken van Fairhills, waarvan de naam zo goed gekozen is dat je het merk niet meer vergeet. Niet te veel steun in één keer, want dat is niet goed voor de duurzaamheid van jezelf. En o ja, wel even rondbazuinen: in deze wijn proef je het aroma van zwarte bessen, koffie en pittige thee die overgaat in zwoele, zoete aardbei. Heerlijk voor bij een pastagerecht of een andere lichte maaltijd. Tot slot: solidariteit hoeft helemaal niet duur te zijn en/of ten koste te gaan van je budget. Kopen dus, gewoon bij AppieHappie of bij de Fair Trade winkel. Doen!



Hier een ontzettend grappig reclamefilmpje van Fair Trade / Max Havelaar uit wijnland Frankrijk

Awesome Ways to Grocery Shop - Watch more Funny Videos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten