woensdag 11 november 2009

Manah manah



Wie de laatste dagen gegoogeld heeft op internet, is ze wel tegengekomen: de vrienden van Sesamstraat. Gisteren was het 40 jaar geleden dat het kinderprogramma Sesamstraat voor het eerst werd uitgezonden. (Ik word echt oud) Dat was uiteraard in de Verenigde Staten, want pas drie jaar later startte de op dit tv-programma gebaseerde Nederlandse versie van Sesame Street.



De bedoeling van het programma was om kinderen in achterstandswijken van hun leerachterstand af te helpen door spelenderwijs taal- en rekenvaardigheden te trainen. Of het leereffect van dit programma ook werkelijk zo groot was, is bij mijn weten nooit gemeten, maar dat neemt niet weg dat het programma vanaf het begin een groot succes was. Het was zelfs voor oudere kinderen en volwassenen leuk om naar te kijken vanwege de grappige karakters van de handpoppen.
Bert en Ernie zijn de bekendste, en de Muppets natuurlijk (destijds vast onderdeel van Sesamstraat en ook een uitvinding van Jim Hensen). De Muppets waren zo populair dat er een aparte tv-serie van werd gemaakt en zelfs een twintigtal speelfilms en minstens een dozijn documentaires en specials. Uiteindelijk heeft Disney de Muppetshow gekocht van Jim Hensen’s bedrijf, wat wel wat wil zeggen over het kassucces dat deze serie heeft opgeleverd en nog steeds oplevert via dvd's en commerciële zooi. Je kan deze twee unieke kinderseries toch nooit meer vergeten, hè? Eeuwig leuk. Soms ook nog als je bijna 50 bent. Manah manah…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten