vrijdag 20 november 2009

Mien, wat eten we vandaag?

Misschien heb je dat ook wel eens: je hebt geen zin in Hollandse pot, en je bent een beetje uitgekeken op de Chinees, de Thai of de Pizzabakker. Mmmm, tijd voor iets anders. De Kerst komt eraan, dus misschien moet er weer eens iets speciaals op tafel komen. Als je veel gereisd hebt en in buitenlandse restaurants gegeten hebt, weet je dat je soms hele vreemdsoortige dingen voorgeschoteld krijgt waarvan je niet wist dat het eetbaar is. Neem nou China: daar gaat orgaanvlees niet naar het slachtafval. Dat is zonde. Bij ons wordt dat vlees onherkenbaar gemaakt en verwerkt in frikandellen, goedkope worst en honden- of kattenvoer. Nee, het wordt lekker klaargemaakt met een subliem sausje, en belandt op het bord van een rijke Chinees, Vietnamees of Thai die er zich te goed aan doet onder het genot van een goddelijk glas Chateau Lafitte bijvoorbeeld. Het is een kwestie van smaak en cultuur.
Voor een alternatief kerstdiner heb ik al wat suggesties, alhoewel de verkrijgbaarheid van de voornaamste ingrediënten hier en daar niet makkelijk zijn. Maar wellicht dat de Chefkok alvast zijn bestellingen kan doen.

1. Voor de zeer betaalbare Runderpenis in muntsaus dien je in New York te zijn.


2. Uit Italië is deze exquise kaas Cazu Marzu te bestellen, inclusief levende maden.


3. De taratula (vogelspin) komt in Nederland niet voor, tenzij in dierentuinen, maar in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika zijn ze wel verkrijgbaar. De haartjes op de poten lijken me minder lekker, maar die gaan er tijdens het frituren wel af.


4. Kijk de wildspecialist eens lief aan en vraag om een 'hertenplacenta', dan kun je straks een heerlijk oosters soepje bereiden. Prima als starter voor het Kerstdiner.


5. Niet alledaags is ook zeker de gefrituurde schorpioen. Normaal is dit beestje giftig, maar daar hoef je je niet druk om te maken als hij in de kokende olie verdwijnt. Lekker pittig!


6. Dit recept is typisch voor de Peruaanse keuken, en wat mooi is: je hoeft er niet voor naar Peru. Je kunt het vlees vers bij de dierenwinkel halen: de marmot. Even grillen en serveren met een beetje rijst en verse mango. Mmmm... smullen maar!


7. Normaliter moeten we er niets van hebben, maar de kakkerlak is een alleseter en als jij dat ook bent, nou dan lust je dit vlees ook wel. Even in de frituur zodat ze lekker knapperig zijn en je kunt ze met een beetje peper en zout zo opeten. Natuurlijk wel een goede wijn bij serveren, een koele Chablis bijvoorbeeld.


8. Ten slotte: eieren zijn zo saai, behalve als het kuiken er nog in zit. Echt een lekker hapje voor tussendoor. In Thailand en China is het een delicatesse, waarom nog niet bij ons?


Mocht je vreemde kronkels in je buik voelen op het moment dat je de foto's bekijkt, dan hoop ik dat dat is vanwege de lekkere trek. Genoeg suggesties? Of kijk je liever nog even verder? Als je zelf suggesties hebt, laat het me dan weten!

1 opmerking: