vrijdag 31 juli 2009

Archeologie in Israël



Een klein berichtje van het ANP: archeologen hebben bij een opgraving een aardewerken vat met inscriptie (waarschijnlijk in het Aramees) opgegraven uit de tijd van Jezus. Menigeen zal zijn schouders ophalen bij zo’n berichtje, maar de vondst is uniek. De inscriptie is cryptisch, zodat specialisten aan de slag gaan om de boodschap te ontcijferen. De bekende Engelse archeoloog Shimon Gibson suggereert dat een dergelijk vat gebruikt zou kunnen zijn door Jezus om zijn handen te wassen. De archeologische site waar de vondst gedaan is, is gesitueerd op of bij de berg Zion waar in de tijd van Jezus een priestergemeenschap leefde.
Gibson (familie van Mel? Die had ook iets met Jezus!)is een expert op het gebied van archeologie van de periode rond de jaartelling. Onlangs verscheen zijn boek ‘The Final Days of Jesus. Archeological Evidence.’ De titel suggereert dat Jezus echt bestaan heeft en dat er zelfs archeologisch bewijs van is, maar dat wordt voor zover ik begrijp in dit boek niet aangetoond. Zijn theorie is dat Jezus een gebedsgenezer was en een alternatieve geneeswijze (avant la lettre) propageerde, waar een grote menigte volgelingen op af kwam. In de ogen van de Romeinse autoriteit zou dit als gevaarlijk zijn bestempeld, waardoor hij zijn activiteiten met de dood moest bekopen.
Archeologie in Israël is in onze moderne tijd een groot probleem. Als je daar namelijk een spade in de grond steekt heb je een grote kans dat je stuit op archeologisch materiaal. Dat is echt lastig als je een weg wilt aanleggen of een huis wilt bouwen. Om je een idee te geven: in de jaren negentig besloot de overheid een autoweg (no. 6) aan te leggen. De archeologen moesten als een bezetene het enorme stuk land verkennen om de graafmachines van de wegenbouwer voor te zijn. Wat bleek? Onder het geplande landstuk van de weg lagen maar liefst 181 archeologische sites!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten