zaterdag 11 juli 2009

Albino's in Afrika slachtoffer van hekserij


Achter een klein berichtje in de krant kan soms een groot leed schuilgaan. Als journalist zou ik er op duiken, maar dat ben ik niet. Dan maar hier een korte uiteenzetting.
In Tanzania en buurlanden wordt vooral op het platteland aan hekserij gedaan (te vergelijken met Voedoe). Albino's waren in het verleden slachtoffer doordat men dacht dat zij een geest waren en daardoor bijzondere krachten bezaten. Dat had in fysieke zin niet per se slechte gevolgen voor hen, maar dat is veranderd. De laatste jaren worden zij verminkt of vermoord, al of niet in opdracht van plaatselijke medicijnmannen. Hun ledematen, haar, huid en genitaliƫn gebruiken de medicijnmannen voor rituelen, waarbij de klant wordt wijsgemaakt dat hen rijkdom zal ontvallen (bij jacht, visserij of handel). Het afgelopen jaar zijn zo in Tanzania en Burundi al veertig albino's vermoord. Twee maanden geleden werden 11 mannen opgepakt in Burundi, tegen wie een rechtzaak loopt voor de moord op 12 albino's. In Tanzania zijn dit jaar al meer dan 170 mensen opgepakt, inclusief vier officieren van politie, die verdacht worden van albinomoorden of handel in hun lichaamsdelen. Zijn er dan zo veel albino's in Afrika? Ja! Ik wist dat ook niet, maar alleen in Tanzania zijn er 8000 geregistreerde albino's, en de schatting is dat er totaal zo'n 200.000 tot 380.000 zijn op een bevolking van 40 miljoen.

Verschrikkelijk, maar waar: er verschijnen nog steeds berichten binnen over albinokinderen die vermoord worden, een citaat uit een ANP nieuwsbericht (23-10-2010):

"BUJUMBURA - Het lichaam van een ontvoerd albinojongetje uit Burundi is teruggevonden in een rivier op de grens met Tanzania. Het negen jaar oude jochie was in stukken gesneden, meldden een mensenrechtenorganisatie en regeringswoordvoerders zaterdag.
Het jongetje werd vorige week uit zijn huis in het zuidoosten van Burundi ontvoerd door een groep mannen die de grens met Tanzania waren overgestoken.
Lichaamsdelen van albino's worden vaak verkocht aan medicijnmannen die er magische drankjes van maken. Volgens Afrikaans bijgeloof wordt degene die zo'n albinodrankje tot zich neemt rijk en gelukkig.
In Burundi werden afgelopen jaar acht mensen veroordeeld omdat ze albino's vermoord hadden en hun lichaamsdelen hadden verkocht. Sinds 2008 werden er zeker dertien albino's vermoord.
De moordpartijen op albino's begonnen in buurland Tanzania, waar sinds 2007 meer dan zestig albino's werden vermoord."

Meer weten over albino's in Afrika? Er is een stichting Afrikaanse albino's. KLIK HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten