donderdag 23 juli 2009

James Watt had het zo niet bedoeld

Degene die de industriële revolutie in gang heeft gezet is de Engelsman James Watt. Wij kennen hem allemaal. Toch werd de Watt-eenheid alleen maar naar hem vernoemd; zijn genialiteit betreft geheel andere uitvindingen. Hoewel hij de stoommachine niet zelf had uitgevonden, was hij wel degene die het rendement van de stoommachines uit zijn tijd (minder dan 1%) wist te verbeteren. Omdat hij patent aanvroeg op zijn rendementsverbetering van stoommachines, wordt hij wel als uitvinder gezien van de eerste bruikbare stoommachine. En hiermee was in feite de industriële revolutie in gang gezet.
Een andere belangrijke uitvinding was de stoomlocomotief; hij introduceerde hierbij de PK als eenheid van vermogen.
Tussen allerlei uitvindingen op het gebied van de thermodynamica door vond hij nog een derde revolutionaire methode uit: die van het kopieerapparaat.
Ik weet nog dat wij in de jaren 70 zo’n ding op kantoor hadden staan. Daar moest een speciale rol papier in en de toner was vloeibaar als ik mij goed herinner. Wij liepen natuurlijk enorm achter, want het eerste kleurenkopieerapparaat dateert van 1970 en het eerste laserkopieerapparaat uit 1975.
Goed, dankzij James Watt en de industriële revolutie hoeven wij niet allemaal meer op het land te werken, en gelukkig kunnen we ons op kantoor met nuttiger zaken bezighouden!




PS: Geloof het of niet, 23% van alle schadegevallen aan kopieerapparaten ontstaat op deze wijze!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten