vrijdag 10 juli 2009

Eeuwig verliefd


De Canadese psycholoog dr. Arthur Aron van de Stony Brook University in New York doet onderzoek naar liefde en relaties. Zijn vrouw Elaine is nog bekender dan hij vanwege haar onderzoek naar hoogsensitiviteit, een onderwerp dat nogal in de belangstelling staat. Het moet erg goed gaan tussen die twee want voor een gezamenlijk onderzoek moet je goed kunnen samenwerken. Uit hun bevindingen kwam naar voren dat getrouwde stellen soms verliefd blijven tot op hoge leeftijd, ongeveer zo’n twee tot drie procent. Dat is zeldzaam want verliefdheid eindigt vrij rap bij de meeste relaties. Hoe kan het dat je je hele leven verliefd blijft? Dr. Aron zegt dat hij niet precies weet waarom sommige stellen zo innig verliefd blijven. Hij constateerde wel dat ze beiden veel energie hebben, enthousiast zijn, gepassioneerd over alles zijn. Dat kan niet het enige zijn natuurlijk en in een recentelijk interview liet Aron zich iets belangrijks ontglippen uit zijn eigen ervaring: samen nieuwe dingen doen, en andere dingen waarvan je weet dat ze goed zijn voor een relatie, oprecht enthousiast zijn over het succes van je partner. Wel, zou gewoon het ontdoen van het aangeboren egocentrisme de kracht van vertrouwen jegens elkaar kunnen versterken en mogelijk verliefdheidgevoelens, gevoelens van aantrekking kunnen opwekken? Ik zou best mijn hele leven verliefd willen blijven!


Afgezien van deze moeilijke opgave (het zich ontdoen van egocentrisme) is verliefdheid misschien ook wel kunstmatig op te wekken. Oxytocine is bijvoorbeeld een hechtingshormoon dat in grote mate wordt aangemaakt bij zwangere vrouwen en zorgt voor affectie, gulheid, rust, vertrouwen en gebondenheid. Ook bij warme sociale interactie, zoals knuffelen, strelen en dergelijke wordt oxytocine aangemaakt. En dan heb je nog vasopressine, ook een menselijk hormoon, dat onder andere voor paarvorming zorgt. Wat zou de wereld er toch mooi uitzien als we allemaal aan de hormoonpreparaten zouden kunnen gaan om genegenheid jegens elkaar te hebben. Als je dan toch een echtelijke ruzie krijgt, neem je gewoon een pilletje om ervan af te zijn. Verliefdheid schuift namelijk een forse hoop onzinnige principes aan de kant.

Als je wilt meedoen aan een onderzoek over vriendschap, kun je op de website van het wetenschapsechtpaar online een enquête invullen (in het Engels) en maak je kans op een boekenbon van 50 dollar! KLIK HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten