woensdag 22 juli 2009

Nomen est omen?


Geloof je dat mensen die een positief gevoel over zichzelf hebben onbewust ook een voorkeur hebben voor alles wat met hen te maken heeft? Bijvoorbeeld de betekenis van hun naam, de cijfers van hun geboortedatum? Volgens sociaal-psycholoog Raymond Smeets is dat zo.
Wanneer je Boor heet en als kind een droom hebt over wat je later gaat doen in het leven, ben je misschien inderdaad gefocust op het beroep van timmerman of tandarts. Maar of dat te maken heeft met een positief zelfbeeld? Ik vind dat wel een gewaagd gegeven. Er zijn namelijk veel meer mensen die Timmermans heten of Bakker die géén timmerman of bakker zijn, en ik durf te wedden dat die heus geen negatief zelfbeeld hebben. Wouter Bos is ook geen boswachter geworden, Gerrit Zalm geen visboer, en Wim Kok geen keukenprins. Met het zelfbeeld van die laatste 3 zit het wel goed, dacht ik.
Het is me een raadsel hoe Smeets ‘wetenschappelijk’ kan vaststellen dat namen invloed hebben op de levens van hun dragers. Dan is er iets heel erg mis!
Hoe het ook zij, mensen die een beroep hebben en een achternaam die met dat beroep te maken heeft, zijn er legio. Dat wel. Zo verscheen er onlangs in het parool een berichtje dat een Amsterdamse ondernemer op de Wallen een klacht had ingediend bij de gemeentelijke ombudsman omdat hij door de gemeente als crimineel werd afgeschilderd. De man heette Wim Boef…
Lees verder op de site Naamgenoten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten