zaterdag 25 juli 2009

Oude thee in nieuwe theepotten



In China leefden tijdens de Qing Dynastie (1644-1911) meer dan 20.000 concubines in het Keizerlijk paleis. Concubines zijn vrouwen die met hun man gemeenschap hebben maar niet getrouwd zijn. Er nai heten ze in het Chinees. Tijdens de Culturele Revolutie onder Mao werd schoon schip gemaakt met deze traditie, maar tegenwoordig is deze weer in opkomst dankzij de stijgende welvaart. De Chinese regering heeft in 2007 getracht de nieuwe golf in concubinisme (nieuw woord) te stoppen maar is daarin totaal niet geslaagd.
Corruptie en het houden van concubines, vooral onder regeringsofficials, gaan hand in hand. Het houden van concubines geeft status en dat is weer goed voor business. Ene Xu Qiyao, een voormalig hoofd van een constructiebureau, had er zelfs 140 – zijn seksuele spelletjes met elk van de dames schreef hij in zijn dagboek, dat het bewijs van zijn onoirbare praktijken leverde. Ongetwijfeld zal hij zeer voorspoedige zaken gedaan hebben.
Er is een gezegde in China, dat verklaart waarom mannen meerdere vrouwen nodig hebben en niet omgekeerd: ‘Bij een theepot horen meestal vier kopjes, maar bij een kopje staan nooit vier theepotten.’
Van thee word je niet impotent, dat is zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten