woensdag 29 juli 2009

Kid Chocolate



Kid Chocolate (ook wel de Cubaanse Bonbon genoemd) was de artiestennaam van een legendarische Cubaanse vedergewichtbokser die leefde van 1910 tot 1988. Zijn echte naam was Eligio Sardiñas Montalvo. In de jaren 30 maakte hij enorme furore in de bokswereld en werd hij een bekend societyfiguur in het uitgaansleven van New York.
Als amateurbokser heeft hij nooit één wedstrijd verloren. Van de 100 tegenstanders sloeg hij er 86 knock-out. Zijn professionele carrière begon hij in zijn vaderland, waar hij 12 wedstrijden speelde. Daar deze succesvol verliepen besloot hij in 1928 zijn geluk te beproeven in de VS. Hier waren zijn tegenstanders sterker en moest hij zichzelf waarmaken door met meer wedstrijden mee te doen. Alles liep op rolletjes, maar dankzij sterke tegenstanders als Joey Scalfaro, de Engelse ‘East Ender‘ Jackie Kid Berg en Battling Battalino (Dat waren pas namen!)kreeg hij het zwaar te verduren.
In de jaren 1931 en 1932 kwam pas de kroon op zijn werk: hij werd twee maal wereldkampioen. Nadat zijn bokscarrière ten einde kwam, ging hij terug naar zijn vaderland. Echter, pas in 1970 werd zijn status als grote sportheld door het regime in Cuba erkend en kreeg hij een huis toegewezen, waar hij de laatste 18 jaar van zijn leven doorbracht. Een bekende bokshal in Havana werd naar hem vernoemd.
Boksen is in Cuba een serieuze sport en heeft veel bekende boksers voortgebracht. Sinds 1972 won Cuba maar liefst 32 olympische gouden medailles met de bokssport. Alleen de VS is Cuba de baas gebleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten