woensdag 4 augustus 2010

Vernietiging is een goede zaak



Vele Hindoestanen hebben zich dit weekend weer verzameld om gezamenlijk de Hindoestaanse god Shiva, de god van vernietiging, te eren. Met het oeroude Hindoestaanse feest "Shiva Parthiv Pujan" vieren de hindoes symbolisch het teruggeven van dat wat aan de Moeder (Natuur) behoort, het is een reiniging. We worden gereinigd en van onze hautaine status ontdaan. We moeten weer vanaf 0 beginnen. En nul is het symbool van zowel einde als begin. Mooie gedachte.
Voor ons westerlingen die niet opgegroeid zijn in een hindoeïstische traditie lijkt het woord "vernietiging" nogal vreemd. Bij vernietiging denken wij aan de holocaust, vandalisme of rampen zoals overstromingen, branden en ongewilde ejaculaties van ruwe olie in de Mexicaanse Golf. Maar vernietiging heeft ook een keerzijde: het daagt uit om met een schone lei te beginnen en het beter te doen dan daarvoor en te voorkomen dat er nieuwe, gelijksoortige rampen plaatsvinden. Kortom, oude gewoonten en gedachten gaan overboord, nieuwe worden gekiemd. Dat is ook de gedachte (in een notendop) die speelt bij het eren van Shiva door de hindoes.
Uit de verschroeide aarde in Rusland groeit weer nieuwe vegetatie en de huizen worden weer opgebouwd, uit de olieramp in de Golf groeit een groter milieubesef en nieuwe methoden om olierampen in de toekomst te voorkomen, uit de economische malaise ontstaat een nieuw economisch elan en bloeien nieuwe trends en behoeften op, die nieuwe werkgelegenheid scheppen, en straks krijgen we een nieuwe regering met nieuwe plannen die ongetwijfeld over zekere tijd wel weer tot rampen zullen leiden, maar dat zien we dan wel weer.
Kortom, vernietiging is niet leuk, maar... we kunnen echter niet anders dan meegaan met de vernieuwing. Het van ons afschudden van oude gewoonten is een proces dat heel mooi kan zijn. Net als vernietiging zelf: psychologisch gezien heeft ieder mens een vernietigend aspect in zich. De mens voelt zich aangetrokken tot het afbreken of vernietigen van wat hij of de gemeenschap heeft opgebouwd of tot stand gebracht. Dat kan soms zelfs een element van esthetiek in zich dragen. In slow motion komt dit misschien wel het best tot uitdrukking. *Zie onderstaande videoclip.
O ja, nog even dit: 18 miljard bezuinigen creëert vanzelf weer een economische neergang, neem dat van mij aan. Gelukkig is het nog niet zo ver en we zien het wel bij de volgende Shivaverering. Die is, als ik me niet vergis, ergens in februari. Tegen die tijd hebben we dan misschien weer een nieuwe regeringscrisis?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten