zaterdag 7 augustus 2010

Carmen París



Carmen París (1966) werd geboren in Tarragona, Spanje, maar groeide op in Utebo bij Zaragoza, een grote stad ten westen van Barcelona en ten noordoosten van Madrid.
Deze zeer expressieve zangeres en componiste heeft zich een mix van stijlen eigengemaakt waardoor haar muziek soms ook een fusie is tussen verschillende stijlen zoals de Spaans (Aragonees)-folkloristische jota en (Andalusische) flamenco, jazz, Cubaanse son en zelfs Noordafrikaanse stijlen en ritmes.
Carmen Paris is behalve zangeres en componiste ook een veelzijdige muzikante, en dat blijkt wel uit de vele instrumenten die ze bespeelt zoals piano, gitaar en violoncello. Ze studeerde muziekwetenschappen en Engelse filologie en zong daarnaast in het showorkest Jamaica, dat vooral in Spanje bekendheid geniet.
Bij Warner zijn een aantal cd’s uitgegeven waarvan de titels zijn:
Pa' mi genio; deze debuut-cd uit 2002 werd goed verkocht en in Spanje bekroond met de prijs voor het beste Album van traditionele muziek.
Jotera lo serás tú; op deze aparte cd uit 2005 komen verschillende muziekstijlen voor, zoals de door haar herontdekte ‘jota’, Zuidamerikaanse stijlen, maar ook mediterrane, Andalusische en Arabische ritmes en genres.
InCubando; deze cd uit 2008 schreef ze gedeeltelijk in Havana, Cuba en in Madrid. De muziek is een mix tussen haar eigen ‘jota’ en Cubaanse son. Bij deze productie heeft ze o.a. samengewerkt met de dochter van de bekende Cubaanse zanger Pablo Milanés. De cd werd vorig jaar bekroond met de prijs voor het beste album in de categorie ‘fusion’ (In Spanje uitgereikt op de ‘Premios de la Musica’).

Haar muziek is aanstekelijk en ligt grofweg tussen de Portugese melancholieke fado en de Andalusische expressie en passie, met herkenbare elementen van Cubaanse en Noordafrikaanse ritmes en soms een jazzy twist. De drie cd’s zijn stuk voor stuk het beluisteren waard; mijn voorkeur ligt qua dansbaarheid bij de laatste cd. De andere cd’s moet je vooral opzetten als je op een koude winteravond bij je geliefde bent. Geheid dat het werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten