woensdag 18 augustus 2010

Mark Twain's geheimen



Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de schrijver Mark Twain (wiens echte naam "Samuel Langhorne Clemens" was) stierf. Natuurlijk wordt zijn sterfjaar herdacht, en worden er speciale uitgaven gepubliceerd, maar er is nog iets zéér opmerkelijks: een van de bepalingen uit zijn laatste wil luidt, dat zijn autobiografie pas gepubliceerd mag worden 'over 100 jaar'. Dat is dus dit jaar! De reden waarom hij dit in z'n testament bepaalde? Mogelijk wilde hij zijn vrienden en/of familieleden niet compromitteren met zijn openhartige gedachten. We zullen het nooit weten.
Iedereen die in Mark Twain is geïnteresseerd, zoals ik, is zeer benieuwd wat hij te vertellen zal hebben. Twain liet duizenden pagina's van zijn manuscript achter, en ook nog eens talloze handgeschreven notities. Het omvangrijke manuscript lag tot voor kort in een kluis van de Universiteit van Californië. [Rechts: het optrekje van Twain in Hartford, Connecticut, waar hij woonde met zijn vrouw en drie kinderen tussen 1874 en 1891. Het huis had 19 kamers en was ontworpen door de Tiffany Studio's. Het is, uiteraard, nu een museum]
Maar hoe zal zijn autobiografie er van binnen uitzien? Een ding is zeker. In de memoires wordt o.a. zijn relatie beschreven met Isabel Van Kleek Lyon, die toen de laatste jaren van zijn leven, na de dood van zijn vrouw, zijn secretaresse was. Dat belooft nogal spannend te worden. Twain vertelde (in die tijd!) dat zij zo dichtbij hem stond dat ze een keer een 'elektrisch seksspeeltje' voor hem gekocht had. Later had hij daar spijt van, aangezien hij concludeerde dat ze hem had verleid en gehypnotiseerd om zich zijn materiële eigendommen te kunnen toe-eigenen.
Verder zijn z'n gedachten en twijfels over God interessant, en zijn kritiek op de politieke machtsinvloed die de Verenigde Staten destijds uitoefende of opbouwde in landen als Cuba, Puerto Rico en de Filippijnen.
Als het goed is wordt deel 1 van zijn autobiografie uitgebracht in november in de VS, dus zal het nog wel even duren voordat het bij ons in de winkel ligt. Ik verheug me er nu al op.[Links: Twain met zijn secretaresse, Van Kleek Lyon]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten