zondag 12 december 2010

Op naar de toekomst


2010 zit er weer bijna op. Ik las in de krant dat het Nederland in vergelijking met andere Europese landen voor de wind gaat: we zijn het op 1 na rijkste land van Europa (na Luxemburg). In 2005 stonden we nog op de 6e plaats! Van alle Europeanen leeft 17 procent onder de armoede­grens. Dat is ongeveer één op de zes. In totaal zijn er een stuitende 80 miljoen arme Euro­peanen. Tsjechië en Nederland staan er volgens deze berekeningen het beste voor. Dat betekent niet dat er geen armoede is in Nederland, alleen dat het gemiddeld genomen goed gaat. De rijken zijn vet rijk en heffen het gemiddelde omhoog. Dat is de ellende met statistieken en gemiddelden. Je weet nooit hoeveel het dan met de de verzameling mensen is gesteld die aan de onderkant van de ladder staan. De 10 procent rijkste huishoudens in Nederland hebben een gemiddeld bruto-jaarinkomen van € 153.000. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde inkomen per persoon is € 21.000. Ergo, dan moeten er dus ook vrij veel mensen zijn die een lager inkomen hebben dan die schamele € 21.000. Je zal een gezin hebben met kinderen. Ik weet uit eigen ervaring: die zijn peperduur! Volgens de laatste cijfers leven ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Dat is wel ruim 9% van alle huishoudens in ons land.
Gezien het feit dat er aan de onderkant van de samenleving nog veel te verbeteren valt qua werk en inkomen ben ik er voor dat de minimum inkomens omhoog gaan. Dat is ook goed voor de economie: er wordt dan meer geconsumeerd. Helaas zal mijn idee niet in de smaak vallen bij de regering aangezien we nu een rechts georiënteerde regering hebben.
Zal het er nog van komen dat de mensen die vastzitten en niets te verteren hebben in verzet komen? Ik denk dat ook dat een illusie is, aangezien de rest van de Nederlanders het te goed hebben en tegenwicht bieden in het electoraat. Maar we zullen zien wat 2011 ons brengt.
Om het begrip armoede en inkomensontwikkeling breder te trekken, is het interessant om te zien welke ontwikkeling de wereld heeft doorgemaakt in de laatste 200 jaar in 200 landen. Ik adviseer je naar deze video te kijken van Hans Rosling (1948), een Zweedse arts en professor Internationale Gezondheid aan het Karolinska Institute en directeur van de Gapminder Foundation, die de trendalyzer-software heeft ontwikkeld die ook in deze video wordt geshowd. Uit de presentatie blijkt dat ons land het 200 jaar geleden ook al niet slecht deed! Petje af, maar gooi daar nog maar wat in (qua Euri)!!



PS: Het Sociaal en Cultureel Planbureau is met een nieuwe meting (rapportage) gekomen op 15/12/2010 over hoe het met de armoede in NL is gesteld, Een citaat:

Meer huishoudens met kans op armoede in 2009

Van de bijna 6,9 miljoen huishoudens in 2009 hadden 482.000 (7,0%) een inkomen
onder de beleidsmatige inkomensgrens. Dat is meer dan in 2008 toen nog 6,4% van een
inkomen onder de beleidsmatige grens moest rondkomen. Ook leefden in 2009 136.000
huishoudens al vier jaar of langer onder deze inkomensgrens. Dit komt neer op 2,2%
van alle huishoudens en betekent een stijging ten opzichte van 2008, toen nog maar
1,8% van de huishoudens langdurig met armoede te kampen had. Ook volgens de lageinkomensgrens liepen in 2009 meer huishoudens risico op armoede (531.000; 7,7%),
maar bleef het aandeel met langdurige armoede met 2,6% (164.000) stabiel ten opzichte
van 2008.

Meer weten? Zie de site van het SCP: http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2010/Armoedesignalement_2010

1 opmerking:

  1. Even ter vergelijk: In de VS (2008) leven 40 miljoen mensen onder de armoedegrens, ruim 15%. Het bruto-inkomen ligt daar wel veel hoger, maar voor een gezin met twee kinderen is de grens daar gesteld op 22.000 dollar. Het modale bruto-inkomen in de VS is ruim het dubbele: 50.000 dollar. Vergeleken daarmee, is het verschil rijk/arm veel minder dramatisch in Nederland. Toch vind ik het cijfer van 7% wel beschamend als je bedenkt dat dit helemaal niet nodig is; er is een klein beetje meer inspanning nodig om dit percentage naar beneden bij te stellen - als meer onderzoek zou worden gedaan naar de oorzaak van die armoede. Volgens mij betreft het vooral de groep ouderen en allochtonen.

    BeantwoordenVerwijderen