zondag 5 december 2010

Aleida Guevara


Aleida Guevara is, inderdaad je raad het al, een dochter van "Che" Guevara, de revolutionaire 'held' die zich - o waanzin - letterlijk heeft doodgevochten voor het inmiddels in coma liggende socialisme. Aleida woont en werkt in Havana, Cuba. Ze is daar kinderarts. Een beetje bekender werd ze toen ze in de film Sicko van Michael Moore geïnterviewd werd over het idee van 'universele' gezondheidszorg. Verder heeft ze nog een aantal boeken op haar naam staan, waaronder een over haar vader, die haar heeft geïnspireerd maar wie ze amper heeft gekend aangezien hij werd doodgeschoten toen zij 7 jaar was.
Onlangs was ze in België, waarbij ze een persconferentie gaf. Dit was niet of nauwelijks in het nieuws, hetgeen toch wel vreemd is aangezien niet zoveel informatie loskomt van Cubanen (omdat zij niet durven). Aleida Guevara is natuurlijk wel iemand die de Cubaanse Revolutie een warm hart toedraagt, desondanks geeft zij wel aan wat de Cubanen nog zien in het socialistische systeem.
Zij zegt dat Cuba het laboratorium is van het socialisme. Ze is trots op dat wat bereikt is en op de strijd die Cuba voert om het laatste restje socialisme te behouden, ondanks de blokkade (van de VS) en ondanks de hevige impact van de economische crisis die het land treft.
Ik geloof absoluut dat zij spreekt met hart voor haar land en voor het socialisme.
Vanuit haar achtergrond is dat zeer begrijpelijk. Ze kan ook niet anders. Wij van buiten zien en horen dit aan, en denken: hoe lang zal dat nog duren? Principes blijken vaak door de praktijk te worden veranderd, bijgesteld. Nederland ondergaat ook verandering, want hier is het socialisme - hoezeer het ook nog in de harten van vele Nederlanders ligt - op sterven na dood. Aangewakkerd door een wind van rechts. De waarheid ligt in het midden, maar daarvoor moeten we eerst weer de mislukking van rechts meemaken.
Wat er ook van zij, het is mooi dat er nog idealisten zijn: mensen die het met de ander goed voor hebben, die iets willen doen om de wereld beter te maken. Aleida Guevara is zo iemand, die zich heeft ingezet voor een hoger doel. Het socialisme heeft nog een kans als duidelijk kan worden gemaakt welke nadelen een maatschappij heeft waarbij ieder voor zich gaat en waarbij de minder gelukkigen en bedeelden het onderspit delven. Voorlopig lijkt de troef in andere handen. Zal het socialisme ooit nog uit haar coma geraken?

Bekijk de volgende video van het bezoek van Aleida Guevara aan België, vertaald in het Nederlands (Vlaamse vertaler).

1 opmerking:

  1. Socialisme is een gefaald experiment. Elke vorm van overheid die denkt dat ze middelen beter kan alloceren dan de mensen zelf, is gedoemd te mislukken. Laat de markt ECHT vrij gaan, en niet met overheidsregulering en shit, want dan krijg je bubbels.

    BeantwoordenVerwijderen