woensdag 29 december 2010

Banksy kunst


Banksy is de schuilnaam van een Engelse kunstenaar wiens identiteit om meerdere redenen geheim wordt gehouden. Ten eerste omdat hij juridisch wellicht zou kunnen aangepakt. Hij spuit namelijk graffiti op plaatsen waar dat niet mag (dat doen de meeste graffiti-kunstenaars en dito vandalen). Ten tweede omdat zijn werk soms heel politiek geladen is, hetgeen andersdenkenden of autoriteiten op verkeerde ideeën zou kunnen brengen. Ten derde omdat het zijn imago versterkt: het mysterieuze werkt mee aan zijn bekendheid in plaats van dat het omgekeerd werkt. Toch heeft hij in het verleden wel sporadisch interviews gegeven, o.a. via e-mail en op band. Zijn stem werd dan onherkenbaar gescrambled. Er zou maar een foto bekend zijn, die hier wordt afgebeeld. Zijn echte naam is misschien Robert Banks of Robin Banks, en volgens Wikipedia zou hij waarschijnlijk Robin Gunningham heten. Hij zou nu 43 of 44 jaar oud zijn.
Zijn werk bestaat uit o.a. op muren gespoten sjablonen en zijn eigenlijk stuk voor stuk maatschappijkritische en anti-kapitalistische pamfletten. De hoge prijzen voor zijn doeken (voor zijn versie van de Mona Lisa werd £58.000 pond betaald) en de verkoop aan bedrijven en kunstgalleries gaan volgens sommigen niet samen met een antikapitalistische boodschap. Men vergeet dan wel dat hij geen geld ontvangt voor het meeste van zijn werk, dat hij anoniem op muren van stadsgebouwen spuit. Ook doet hij werk voor o.a. Greenpeace en trok hij de aandacht in bijvoorbeeld Israël, waarbij hij in de West Bank zijn werk achterliet (zie foto boven).
Inmiddels heeft hij ook een film op zijn naam staan 'Exit through the giftshop', die dit jaar is uitgekomen. Hierin wordt verslag gedaan van het leven als 'street art' graffiti straatartiesten zoals Banksy. Het schijnt een bijzonder grappige film te zijn. Ik heb 'm nog niet gezien, hij draait op dit moment alleen in Groningen en België voor zover ik weet. In januari draait hij in Filmtheater Hilversum, maar ik neem aan ook elders wel in het alternatieve circuit.
De dagen/tijden in Hilversum zijn:
wo 19 jan 2011: 21.00
do 20 jan: 14.15 + 21.30
vr 21 jan: 14.30 + 21.45
za 22 jan: 21.45
ma 24 jan: 18.00
wo 26 jan: 21.30

Hier is de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten