donderdag 29 juli 2010

Pissebedden

Pissebedden (Latijnse naam: Isopoda) danken hun naam aan het middeleeuwse volksgebruik om met deze beestjes het urineren te bevorderen. Het zijn geen insecten maar schaaldieren. De Isopoda zijn een zeer diverse groep kreeftachtigen waarvan de meeste soorten in zee leven (865 soorten), op onze huis, tuin- en keukenpissebed na (in Nederland leven er daarvan circa 35 soorten).
Deze laatste pissebedsoorten zijn maar circa anderhalf centimeter lang maar er zijn ook soorten die in zee leven en die ietsjepietsje groter zijn. (zie foto's) In Taiwan heb je restaurants die ze serveren; ze moeten waarschijnlijk naar kreeft of krab smaken want ze hebben hetzelfde witte vlees.
Nooit geweten dat pissebedden op de menukaart terug te vinden waren. Toch maar eens vragen de volgende keer als ik naar de Taiwanees ga. En meteen maar vragen of je er niet incontinent van wordt. Je weet maar nooit of ze het in de middeleeuwen bij het rechte eind hadden.


En hier een ode aan de pissebed!


2 opmerkingen:

  1. Arturo en Nora in Spanje vonden dit heel interessant. Zo kunnen ze zien hoe de (kleine - in Spanje en België - en grote - in Taiwan) pissebedden eruit zien

    BeantwoordenVerwijderen