maandag 12 juli 2010

Een handelaar is geen liefhebber

Iemand die van boeken houdt, zal nooit een kostbaar boek stelen. Zo hadden we in ons land Boudewijn Büch, die de hele wereld over reisde voor een exemplaar van een obscure dichter en die kostbare, bibliofiele exemplaren beetpakte met witte handschoenen opdat zijn twijfelachtige DNA niet aanraking met de edele delen van het boek zou komen. Boudewijn zou nooit zo'n kostbaar exemplaar stelen, het kaft eraf rukken en het trachten te verpatsen als 'bijou trouvé'. Je hebt handelaren die een prachtig 17e eeuws boek kopen met kopergravures, en deze gravures er een voor een uit wegsnijden om ze later prachtig ingelijst te verkopen aan wannabe kunstbeleggertjes die een stripverhaal nog niet kunnen onderscheiden van een incunabele. Zo'n immoreel type zal de 53-jarige Britse boekhandelaar/antiquaar Raymond Scott waarschijnlijk wél zijn, nu hij overtuigend veroordeeld is voor heling van een eerste druk van Shakespeare's toneelstukken uit 1623. Het unieke boek werd in 1998 tijdens een tentoonstelling aan de Engelse Durham University gestolen en toen (in oorspronkelijke staat) geschat op 3,5 miljoen euro, een schijntje als de immense culturele waarde juist zou worden geschat.
Jaren van vruchteloos zoeken door de Britse politie en Interpol leverde niets op totdat het heerschap in 2008 de befaamde Folger Shakespeare Library in Washington DC binnenliep en de hoofdbibliothecaris vroeg om de authenticiteit van het boek te bevestigen. Hij beweerde dat hij het bij toeval op Cuba gevonden had, toen hij werkte voor een ‘Cubaanse commandant wiens moeder een oud boek bewaarde in haar nachtkastje’. En gij gelooft dat zelf? Laat me niet lachen. Een eerste druk van Shakespeare in Cuba? Haha, daar hebben ze alle schatten van enige waarde allang verkocht. Interpol werd dan ook meteen op de hoogte gebracht en sindsdien probeert Scott zich met de meest fantastische smoezen te verdedigen. In werkelijkheid had de man door zijn spilzieke levensstijl een gigantische schuldenberg opgebouwd en wilde hij er nog meer geld doorjagen om indruk te maken op zijn Cubaanse minnares. De verkoop van de folio moest dat bekostigen. Jammer dan, het wordt dokken voor deze misdaad: hoewel daarmee de schade die aan het boek is toegebracht niet wordt opgeheven.
Op diverse zittingen van het gerechtshof in Newcastle, waar het proces plaatsvond, verscheen Scott met limousine en bodyguards en ging hij gekleed in een designerpak. Een andere keer begon hij verkleed als Che Guevara champagne op de aanwezige persfotografen te spuiten. Dit om te laten zien dat hij echt gevoel voor realiteit bezit.



Scott is graag het middelpunt met zijn mythomane escapades en zijn groteske verschijning, en lijkt daarmee sprekend op andere halfgaren die in hun eigen superieure ikje blijven geloven, hoewel ze nog bij hun mama wonen... (Nee nee, Rutte bedoel ik niet, die is er nog braaf bij). Het is een beetje droevig allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten