woensdag 14 juli 2010

Goerdjev



Meetings with Remarkable Men is een film van Peter Brook uit 1979 over het leven van de Grieks-Armeense mysticus G.I. Goerdjev (ook wel geschreven als Gurdjieff, zie foto), die een autobiografisch boek uit 1963 schreef onder de zelfde titel. In dit boek beschrijft hij allerlei interessante types die hij heeft ontmoet tijdens zijn leven, een soort waarheidszoekers, te beginnen bij zijn eigen vader. De film is voor een groot deel opgenomen in Afghanistan, behalve de danscènes die in Engeland zijn opgenomen.
Het thema dat in het boek wordt aangesneden, is dat mensen over het algemeen in een soort roes leven, onbewust van zichzelf en onder druk van hun omgeving, en zich derhalve als machines gedragen. De conclusie is dat mensen uit vroeger tijden op een hoger innerlijk niveau, bewuster, leefden dan wij in deze tijd.
Een zeer actueel thema vind ik; reden waarom zowel film als boek aanbevelenswaardig zijn. Zijn boeken zijn vertaald in het Nederlands en uitgegeven bij Synthese. Als je meer wilt weten: er is zelfs een Nederlandstalige site die over zijn gedachtegoed gaat, KLIK HIER.
Luomuhappo, de artiestennaam van de Fin Jere Häkkinen (1982), is een producer van Finse dansmuziek (Suomisaundi) zette de beelden van Meetings with Remarkable Men op muziek (of andersom) wat een nogal coole videoclip oplevert. Natuurlijk heeft de muziek niets te maken met de film, dus laat je niet weerhouden om de film te gaan zien als je deze clip hebt bekeken. Veel plezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten