woensdag 24 februari 2010

Ik ben zeer happy met de HAPPY INDEX


CUBA EN NEDERLAND SCOREN HOOG OP DE GLOBAL HAPPY INDEX

Verrassend was het enigszins om te ontdekken dat zowel Cuba als Nederland BEIDE zo goed scoren op de Global Happy Index (ofwel Happy Planet Index).
Wat is de Global Happy Index voor iets?
Zoals het wordt omschreven laat deze index de ecologische efficiëntie zien waarmee het welzijn van de mens wordt gepresenteerd. Met andere woorden: het combineert de omgevingsfactoren met het welzijnsgevoel of geluksgevoel van de mens.
Interessant is dat Nederland het hoogste scoort (51) ten opzichte van de andere Europese landen en verder dat men vooral in Midden-Amerika veel gelukkiger is dan bij ons. Costa Rica (76) scoort daarbij het hoogst, Cuba is ook een duidelijke winnaar (65). Wie had dat kunnen denken? Het wekt nieuwsgierigheid op, hoe men aan deze scores komt. De bedenker van de wetenschappelijke aanpak van deze Happy Index ligt bij Benjamin Hennig van de universiteit van Sheffield, Engeland. Hij deed wereldwijd onderzoek in 143 landen. In het onderzoek werd gekeken naar de drie factoren die de wereld een betere plaats zouden maken:
1. de mate waarin mensen een tevreden en betekenisvol leven leiden;
2. de verwachte levensduur van mensen in een land;
3. de mate waarin natuurlijke bronnen in een land worden geconsumeerd.


De gebroeders Castro zullen dankbaar gebruik kunnen maken van de wetenschap dat de VS (31) en Afrika het slechtst scoren op de HP-index. De VS rangschikken zich in de buurt van Congo, Nigeria en Zuid-Afrika.

Toch mooi dat we in een landje leven waar het relatief goed toeven is. Ben benieuwd of ook andere zaken nog invloed hebben op de meting voor deze index. Maar dat zien we volgend jaar wel als we de economische crisis én de WK achter de rug hebben! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten