zaterdag 27 november 2010

Duurste woning ooit


Geloof het of niet, ’s werelds duurste woning (ooit, waar dan ook) staat niet in de VS, ook niet in het Midden-Oosten maar in Mumbai, India. Het plusminus 2 miljard dollar kostende huis is Antilia gedoopt en is gebouwd door een Amerikaans architectenbureau Perkins and Will. Opdrachtgever is Mukesh Ambani, die aan het hoofd staat van Reliance Industries, een megaconcern dat groot geworden is met o.a. olie, mijnbouw en textiel. Het is de rijkste man van India en een van de rijkste mensen ter wereld (nr. 16 in de top 100). Je hoeft dan niet na te denken over stompzinnige dingen als sinterklaascadeautjes. Hij was trouwens zo aardig om zijn vrouw Neeta een nieuwe Airbus cadeau te doen voor haar 44ste verjaardag. Kosten 50 miljoen euro.Terug naar het huisje. Je moet wel even wat diep in de buidel tasten maar dan heb je ook wat. Concessies aan de architect? Doet Mukesh niet aan. Het moest onderdak bieden aan de zeskoppige familie van Mukesh en zo’n 600 bedienden. Dat kan ook makkelijk: het gebouw telt maar liefst 27 verdiepingen. Om even een impressie te geven:
1. Bovenop het dak bevinden zich 3 helikopterplatforms.
2. Hangende tuinen bevinden zich op diverse etages.
3. Er zijn drie zwembaden in het gebouw.
4. Het gebouw biedt een twee verdiepingen tellend gezondheidscentrum met yoga-ruimte.
5. Er is een garage met parkeerruimte voor 168 auto’s op 6 verdiepingen. Deze parkeerruimte is uitsluitend bedoeld voor privéauto’s van Mukesh. Die ruimte zal wel nodig zijn. Hij rijdt namelijk niet in kleine auto’s. Een ruim zevenhonderdduizend euro kostende Maybach (Duits luxe automerk) bijvoorbeeld, zijn zakenauto, neemt misschien wel twee parkeerplekken in.
6. Om al die auto’s te kunnen onderhouden is speciaal voor dit doel een etage gereserveerd.
7. De achtste verdieping bevat een thuisbioscoop met een capaciteit van 50 personen.
8. Er is een speciale ijskamer om aan de hitte van Mumbai te ontsnappen.
9. In de lobby bevinden zich 9 liften: 2 voor de parkeerruimtes, 3 voor de gastverblijven, 2 voor de familie en 2 voor de bedienden.
10. De bovenste verdieping bevat een buitenruimte waar je onder het genot van een drankje kan uitkijken over de skyline van Mumbai, de Arabische zee en natuurlijk de sloppenwijken.
Zeer geschikt voor de housewarming party.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten