woensdag 24 november 2010

Nobele wetenschap


Ik weet niet of Alfred Nobel, de naamgever van de Nobelprijs, zijn baard af zou hebben geschoren als hij geweten had dat wetenschappelijk is aangetoond dat microben uit laboratoria vaak ontsnappen via de baarden van de onderzoekers.
En wat als hij had geweten dat:
• Vrouwen vlak voor een rit in de achtbaan meer ademtekort hebben dan erna?
• Het aantrekken van sokken over je schoenen een probaat middel is tegen uitglijden over ijs?
• Vloeken pijn kan verminderen?
• Masturbatie waarschijnlijk dient om de kans op geslachtziekte te verkleinen?
• Slijmzwammen puzzels kunnen oplossen?

Hij zou zich misschien van schaamte omdraaien in zijn graf. Toch is dit allemaal wetenschappelijk aangetoond. De onderzoekers / wetenschappers die zich hiermee bezig hebben gehouden hebben allemaal een prijs ontvangen, de zogenaamde IgNobelprijs, die sinds 1991 wordt uitgereikt. De prijs gaat naar tien onderzoeken waar je eerst om moet lachen maar die dan aan het denken zetten. Initiatiefnemer van de Ig Nobelprijs is de Amerikaanse wiskundige Marc Abrahams.
Deze prijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst uitgereikt, voorafgaande aan de echte Nobelprijsuitreiking. De enige die zowel een IgNobelprijs als de echte Nobelprijs heeft ontvangen is de Russisch-Nederlandse Andre Geim. Hij won dit jaar de echte Nobelprijs voor natuurkunde en in 2000 had hij de IgNobelprijs ontvangen voor zijn onderzoek met een zwevende kikker in het magnetenlab van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het is geen onzin, lees HIER maar verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten