zaterdag 20 november 2010

Onzichtbare man



Liu Bolin (38) is een Chinese kunstenaar die zich heeft gespecialiseerd in verdwijnkunst. Daarbij schildert hij zichzelf zo, dat hij tegen de achtergrond bijna geheel verdwijnt, zoals een kameleon zijn camouflage inzet (zie foto c.q. zoekplaatje). Hij zegt dat hij dit met opzet doet omdat hij daarmee zijn plaats in de maatschappij uitbeeldt. In zijn eigen land (Volksrepubliek China) wordt hij namelijk niet gewaardeerd als kunstenaar.

Soms hebben mensen niet eens door dat hij bezig is met zijn performance, totdat hij ineens beweegt. Mochten de Chinese autoriteiten hem willen opsporen, dan hebben ze een probleem. Hij schijnt trouwens in Italiƫ te zitten. Maar ik weet niet waar.

Onzichtbaarheid spreekt tot de verbeelding. Psychologisch gezien zou je kunnen stellen dat het te maken kan hebben met de behoefte van de mens aan macht (onzichtbaarheid als 'geheim wapen') of een goddelijke referentie (je ziet hem niet, maar hij is er wel). De sciencefictionroman uit 1897 van H.G. Wells ("The invisible Man") heeft de moderne mens ook nog eens weten te fascineren, Star Trek deed er een schepje bovenop met het transmuteren van mensen naar een andere locatie, en wat te denken van Harry Potter?

Alle gekheid op een stokje, het is nog steeds een aardige gedachte, maar zouden we in de toekomst onzichtbaar kunnen worden? Het antwoord is: ja. Recentelijk is namelijk door een aantal Schotse wetenschappers een metamateriaal (Metaflex genaamd) uitgevonden, waardoor voorwerpen onzichtbaar worden tegen de omgeving. Lees meer hierover: KLIK HIER.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten