zaterdag 13 november 2010

Tandenstokerskunst


Als je vroeger bij de Chinees kwam, stond er altijd zo’n potje op tafel met houten stokjes. Dat was geen overbodige luxe, want die kleine draadjes vlees die tussen de rijst zaten zorgde dat je een uurtje daarna nog zat na te genieten. Tegenwoordig verkopen ze van die waardeloze tandenstokers die om de haverklap afbreken. Je moet dus speciaal naar Chinese toko’s die zulke ouderwetse tandenstokers verkopen, die van het beste hardhout zijn gemaakt. Ze kosten trouwens een drol en drie knikkers en daar krijg je er minstens een stuk of 100 voor per pakje. Niet dat je er zo veel nodig hebt, tenminste niet als je geen hobbyist bent . Want er zijn mensen die zo’n voorraadje inslaan en dertig jaar bezig zijn om er een bouwwerk mee te maken. En ze zijn van de straat, die mennekes.
Scott Weaver is zo iemand. Hij is net zo oud als ik, 50, maar geboren en getogen in San Francisco, USA. Op zijn achtste jaar zag hij de ware zin van het leven al in door van de toothpicks constructies te maken waar balletjes in kunnen rollen. Toen hij 14 was begon hij aan zijn constructie Rolling Through the Bay en eindigde 34 jaar, 3000 uur werk en 100.000 tandenstokers later. Zie hier het resultaat:

Dit is een voorbeeld dat je met veel geduld en vasthoudendheid iets moois kunt opbouwen; iets om over na te denken als je weer bij de Chinees gaat eten.
Kijk HIER voor een indruk van Rolling Through The Bay:

Het kan natuurlijk ook sneller als je met meer mensen bent: hier een voorbeeld van kunst met 70.000 gekleurde tandenstokers en een groep van 500 studenten die zich vervelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten