donderdag 11 november 2010

Niet voor de poes!


Aaaahhhhhhhhh. Wat lief! Poezen geven kopjes. Ja, maar pas op, deze zachte wolharige beestjes zijn niet voor de poes! Laat dus maar zitten die aaipoesjes.(zie foto)
Er bestaat namelijk een grote kans dat die beestjes een parasitaire ziekte met zich mee dragen, die niet alleen van moeder- op dochterpoes kan worden overgedragen, maar ook op ons, mensen! De ziekte heet TOXOPLASMOSE. Het wordt veroorzaakt door een microscopisch kleine eencellige parasiet, die bij vele dieren voorkomt, maar zich alleen in katten voortplant. De parasiet komt vooral voor in kattenuitwerpselen en in vlees van o.m. geiten, varkens en schapen.
Als mens kun je met de parasiet worden besmet als je de kattenbak verschoont, rauw of onvoldoende verhit vlees eet (barbecue), ongewassen groente eet of zelfs als je tuiniert. "Oh, shit!" riep ik uit toen ik dit las, nooit meer tuinieren!
Mensen met een toxoplasmosebesmetting kunnen symptomen krijgen als griepachtige verschijnselen, koorts, opgezwollen lymfeklieren (in de nek), huiduitslag, opgezwollen ogen of oogontstekingen en... aantasting van de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat in bepaalde gevallen de hersenen worden aangetast en dat er gedragsveranderingen plaatsvinden als gevolg van toxoplasmose.Mensen die besmet zijn blijken vaker risico's te nemen, hun reactiesnelheid vertraagt en men maakt maar liefst twee keer zoveel kans op een ongeluk in het verkeer. Ook lijkt het erop dat mensen met schizofrenie vaker met toxoplasma besmet zijn dan gemiddeld. Maar misschien is deze gedachte van wetenschappers wel te wijten aan een schizofrene houding: is schizofrenie oorzaak of gevolg van toxoplasmose? In ieder geval: als je een tuinman ziet lopen die een beetje raar doet, dan weet je in ieder geval waar het van komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten