zondag 14 november 2010

Levensgevaarlijk plastic


We gebruiken allemaal wel plastic flessen, tegenwoordig zijn we zelfs zo milieuvriendelijk dat we ze recyclen. Maar er is een groot probleem met die plastic flessen: er zit de uiterst giftige en kankerverwekkende stof Bisfenol A in. Je zult zeggen: ja, maar het is goedgekeurd en zolang ik dat plastic niet opeet gebeurt er niks. Dat klopt, toch raad ik je ten sterkste aan:
1 De plastic flessen niet voor een tweede keer te gebruiken;
2 Plastic eetbakjes niet voor de magnetron te gebruiken;
3 De binnenzijde van blikjes e.d. die met een laagje plastic coating zijn bedekt niet te beschadigen;
4 Bij voorkeur geen plastic keukenmateriaal zoals bakjes, babyflesjes e.d. te gebruiken.

Waarom eigenlijk?

Wat Bisfenol A is:
Een organische verbinding afgeleid van fenol. Canada heeft recentelijk Bisfenol A officieel als giftige stof gedifinieerd. Fenol is giftig bij opname door de mond, bij inhalatie en huidabsorptie. De A is afkomstig van aceton ofwel nagellakremover, geen stofje om lekker op te drinken.
Bisfenol A is een zogenaamde endocriene disruptor, dit wil zeggen dat het het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden. Bij verhitting of beschadiging van het materiaal kunnen kleine hoeveelheden van Bisfenol A loskomen; bij flessenvoeding van baby's kan dit dus extra gevaarlijk zijn. Dat wij een plasticcultuur hebben, waarbij wij onze voedingsmiddelen en dranken in plastic verpakken heeft tot resultaat dat in de Westerse wereld bisfenol A bij praktisch iedereen in het bloed en de urine zit.
De mogelijke effecten van deze blootstelling aan lage doses van bisfenol A op de vruchtbaarheid en voortplanting is het onderwerp van een groot aantal wetenschappelijke studies en discussies. Voorspelbaar is dat de resultaten van deze studies niet eensluidend omdat veel studies mede gefinancierd zijn door het belanghebbende bedrijfsleven.
Ik ben geen milieufreak, maar het is wel iets om even bij stil te staan. Waarom zouden we plastic gebruiken als dat niet direct nodig is? Ik stel voor dat we voortaan weer stenen kruikjes (amfora's geheten) gaan gebruiken, zoals in de Romeinse tijd!
Hieronder een mevrouw die mijn raad niet heeft opgevolgd en te veel Bisfenol A in haar lichaam heeft.


Naschrift: inmiddels verbiedt de EU de gevaarlijke stof bisphenol A in babyflesjes.
Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) heeft dat 25 november bekendgemaakt. "Dit is goed nieuws voor de Europese consumenten", aldus Dalli. Inderdaad, maar wel veel te laat, en ook nogal verbazingwekkend dat de industrie niet zelf al is gestopt met de productie van die gifbekers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten