dinsdag 29 juni 2010

Zo bont maakt Bea het echt niet

PALEIS HUIS TEN BOSCH
Bekrompen, het woord zegt het al: bij sommige Nederlanders zijn de hersenen enorm ingeklonken of ingekrompen want ze zien maar zelden iets in een breder perspectief omdat hun horizon nu eenmaal ophoudt bij de grens van het dorp. Neem nou de kosten van het Koninklijk huis: het is elke paar jaar weer een item in de pers. Of Bea en haar familie wel zoveel moet verdienen, of ze wel op staatskosten gebruik mag maken van de AAA-auto c.q.-vliegtuig, of de kosten van het koninklijk jacht. Ik zeg duidelijk en hard: JA, dat mag zij. Een staatshoofd dient op gepaste wijze te worden vervoerd, en dient een ruime vergoeding te krijgen voor haar (of zijn) diensten. Het gaat namelijk om aanzien. Zeg maar: het reclamebudget van Nederland. Wat Bea en haar familie krijgt is een schijntje bij wat andere staatshoofden ontvangen uit hoofde van hun functie. Goed, Nederland is klein en alles moet wel betaalbaar blijven, maar het is wel onze Public Relations. Daar moet je niet te snel op bezuinigen, want daaruit komt veel voort wat ons land aan krediet oplevert. Men zegt dat ze heel rijk is, zelfs een van de rijkste vrouwen van de wereld zou zijn. Nou, daar geloof ik geen biet van. Als ze aandelen heeft of bezittingen dan weet ze dat goed stil te houden en ik moet de eerste Nederlander nog tegenkomen die haar bankrekening heeft gezien. Paleizen heeft ze weliswaar, maar die zijn klein en zijn niet in haar privébezit. Noordeinde is haar werkpaleis, een vrij klein optrekje want je loopt er zo aan voorbij als je door Den Haag loopt. Paleis Huis ten Bosch is haar woonplek, dat wel ruim is voor een eengezinswoning, en dat voor een weduwvrouw alleen, maar zoals ik al zei: je moet het allemaal in perspectief zien. Kijk maar eens naar het paleis van Oprah Winfrey, daar moet je met tramlijn 1 om naar de andere kant van het paleis te komen.
Oprah heeft een 170 km2 grote estate in Montecito, Californië. Daarnaast bezit ze land in Hawaii, en woont ze soms in een woninkje in Chicago. In de staat Indiana bezit ze nog een boerderijtje van een paar miljoen dollar, op een terrein van 650 km2. Deze panden lijken duurder dan ze waren: eigenlijk is Oprah een goede zakenvrouw die geen cent teveel betaalt. Ook deze rijkdom moet je dus in perspectief zien.

Zo bont maakt Bea het echt niet. Wat ze de informateur aanbiedt zal ook niet meer zijn dan thee met een kaakje. Wij zijn de zuinigste kneuteraars van de wereld. Daar is niets mis mee, maar zeg niet dat het Koninklijk Huis teveel kost. Dat heeft niks meer met zuinigheid te maken of besparingsdrang, dat is gewoon bekrompen. Alles in perspectief graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten