donderdag 3 juni 2010
Tibetaanse zandsculpturen
Een van de wonderlijke bezigheden van Tibetaanse monniken is het vervaardigen van een mandala uit gekleurde zandkorrels. Een zandmandala is een symbolische weergave van een zuivere wereld waarin iedereen gelukkig is en geen lijden ondergaat. Het is de omgeving die een Boeddha ervaart.
Het maken van een mandala kost 4 tot 6 dagen Het maken van een mandala gaat gepaard met Tibetaans boeddhistische rituelen, zoals zegenen van het zand en het reciteren van gebeden en mantra’s. Als de zandmandala klaar is wordt het gezegende zand bijeen geveegd en uitgestrooid boven stromend water in de buurt. Hiermee wordt de vergankelijkheid van het leven gesymboliseerd, en probeert men de waterwezens gunstig te stemmen. Deze waterwezens, naga’s genoemd, kunnen bijvoorbeeld zorgen dat er regen op de juiste tijden valt, zodat er goede oogsten zullen zijn en welvaart.
De kleuren en patronen van de mandala hebben ieder hun betekenis en verwijzen naar teksten of mantra's. Onderstaande video geeft een impressie, maar op CNN is ook een korte clip te zien, waarbij een timelapse te zien is van het hele proces. Dit is zeer indrukwekkend. Zonde dat die mandala weer wordt vernietigd! was mijn gedachte. Maar die actie staat voor de vergankelijkheid van het leven. KLIK HIER
Labels:
boeddha,
boeddhisme,
mandala,
mantra,
Tibet,
zand,
zandsculpturen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten