zaterdag 12 juni 2010

Opkrikken van een beschadigd imago


Eerst hadden we BP. Toen hadden we Israël/Gaza en nu misschien een regering met de PVV in ons eigen landje. De actie op Facebook van mensen die zich schamen voor de 1,5 miljoen andere mensen die hebben gestemd op de PVV is geslaagd: al zo'n 40.000 leden hebben hun stem laten horen. Op de pagina melden de initiatiefnemers dat zij de PVV een rechtse racistische partij vinden die angst en haat predikt. De excuuspagina beschrijft verder dat de meerderheid van de Nederlanders niet achter de ideologie van de PVV staat.
Dat een bedrijf imagoschade heeft opgelopen door blunders te maken, kan voor dat bedrijf fataal worden. Daar zijn genoeg praktijkvoorbeelden van. Gelukkig zijn er tegenwoordig scenario's ontwikkeld die het imago van zo'n bedrijf op kunnen krikken via sponsoring, branding van nieuwe producten, enzovoort. Maar hoe doe je dat met een heel land? Israël heeft enorme deuken opgelopen in de laatste jaren vanwege de oorlogen met Libanon en in Gaza, en het recente voorval waarbij een schip werd geënterd en er veel doden vielen. Turkije heeft al aangekondigd hun relaties met Israël te herzien. Het imago van Israël als een land die de mensenrechten respecteert is tot nul gedaald. Hoe krik je zo'n imago op? Door vrede te stichten misschien? Door humane gebaren, Palestijnen vrij te laten uit de gevangenis? Het is veel moeilijker want een land is geen bedrijf waar het voortbestaan voortdurend bedreigd wordt. Israël zal ook voortbestaan zonder imago.
Nu komt dus het imago van het tolerante Nederland onder druk te staan, door eventuele regeringsdeelname van de PVV. Of zal Geert zich - eenmaal als Minister van Binnenlandse Zaken - gedeisd houden? We zullen het zien. Zelf denk ik dat de imagoschade wel mee zal vallen en zullen we waarschijnlijk zien dat Geert Mozartkugeln voor zijn geld kiest. Lang zal hij niet op zijn plek zitten, daar is het te zeer een intrigant voor. De export zakt ook niet in. Wij gaan toch gewoon naar Italië, dat maffialand, of naar Duitsland, moffenland, of naar de VS, cowboyland, of naar België, land van dommen? Het is alsof we ons realiseren dat politiek of volksaard er niet zoveel toe doet. Het kan altijd erger. 'Bij ons in (vul land in) ... is het ook een politiek zooitje.' Vooral België, waar de taalstrijd nog steeds de gemoederen bezighoudt. Morgen gaan de Belgen massaal naar de stembus om een socialistische, Franstalige, Italiaanse homo te kiezen als premier. Dat is pas andere koek. De Belgen weten hoe je imago's kan opkrikken: met een rozerood tintje! En Israëli's doen het blijkbaar met condooms...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten