vrijdag 11 juni 2010

Slimme kraaien


Kraaien zijn intelligente zangvogels die bijna overal in de wereld voorkomen. Ze zijn 'alleseters' doordat ze hun menu kunnen aanpassen aan wat voorradig is. Daarom zijn ze ook een succesvolle vogelsoort. Ze kunnen zich prima handhaven in stedelijke omgevingen, mits daar bomen staan waar ze hun nesten in kunnen bouwen.

Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden.

Ook kunnen ze drie verschillende gereedschappen gebruiken om voedsel te grijpen. De onderstaande videoclip is opgenomen in Japan en bewijst dat kraaien heel goed oorzaak en gevolg kunnen waarnemen. De omgeving waar de kraai zich bevindt is uitermate gevaarlijk, toch waagt hij zich aan de truc. De begeerte naar voedsel (een walnoot) is zo hoog, dat dit inventiviteit in het beestje opwekt en zorgt dat hij (of zij) uiteindelijk krijgt wat hij (of zij) hebben wil. Een meesterlijke zet, die bewijst hoe slim kraaien kunnen zijn. De enthousiaste Richard Attenborough is natuurlijk weer commentator. Kraaien zijn leuk, zolang ze maar geen bonnen uitschrijven :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten