zaterdag 4 juni 2011

Komkommerangst


Het staat in alle kranten, het is te zien op tv en op internet: we zijn mondiaal weer massaal in paniek omdat een of andere onverlaat heeft beweerd dat het waarschijnlijk een komkommer was uit Spanje die de slachtoffers van de EHEC-bacterie-epidemie (mooi woord) hadden opgepeuzeld. Er is zelfs een idiote christen die beweert dat moslims opzettelijk op een partij komkommers hebben zitten poepen. En dat terwijl we allemaal weten dat komkommers de liefste en onschuldigste groenten zijn die er bestaan en dat vrouwen niet zonder kunnen, vooral als hun man lang van huis weg is. Het is onze nationale huisgroente. Sterker nog, in Nederland worden jaarlijks 1,6 miljard komkommers geteeld, we kunnen de halve wereldbevolking van de hongersnood en dorst redden!
"Erst das Fressen, dan die Moral" is een bekende Duitse uitspraak (die overigens afkomstig is uit een toneelstuk van Bertolt Brecht). Inmiddels is de moraal duidelijk dankzij de slotconclusie van het onderzoek naar de oorsprong van de EHEC-besmetting: 17 mensen die besmet zijn hebben in een restaurant in Lübeck gegeten. Daar zal wel een of andere slome duikelaar per ongeluk zijn handen niet gewassen hebben. Schreeuw dus niet voor je dingen zeker weet en grondig hebt onderzocht, heren politici.
Al dat roepen, blijkt maar weer eens, brengt de grootst mogelijke paniek met zich mee met alle kwalijke gevolgen van dien zoals een wereldwijde uitbraak van scheurbuik :-). Ik denk aan Geert Wilders die dat 'roepen' verwart met vrijheid van meningsuiting. Ik zal het verschil nog wel eens aan hem uitleggen, maar het komt hier op neer: roepen doe je in de kroeg, in andere verkondigingen moet je je verantwoordelijkheid nemen.

Mijn moeder heeft me altijd geleerd dat het eten van groente gezond is. De Russische premier Vladimir Poetin denkt echter dat je er dood aan kan gaan. "Mensen gaan echt dood van het eten van deze producten en we kunnen onze mensen niet laten vergiftigen wegens een of ander gedachtegoed", aldus Poetin. Daarmee doelt hij op de WTO-afspraken waarin staat dat je niet zomaar een exportstop mag instellen als daar geen gegronde reden voor is. Tja, het geruchtencircuit draait op volle toeren en zelfs de overheden doen daar netjes aan mee. Ze roepen niet alleen maar wat, ze trekken zich er ook wat van aan. Dat is misschien nog wel het ergste!

We hebben er in ieder geval een nieuw woord bij in de Nederlandse taal: komkommerangst. Ik zal dat voortaan altijd gaan verbinden met op roddel gebaseerde politieke beslissingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten