donderdag 30 juni 2011

TogChöd, ontstressen met een zwaard



Vandaag een sessie bijgewoond waarbij je zelf je hoofd leert afhakken. Symbolisch dan wel te verstaan. In de Oosterse religies is 'het hoofd afhakken' spiritueel bedoeld.
Al je zorgen en stress verdwijnen. Zo heeft Tulku Lama Lobsang, een boeddhistische Lama (leraar) zijn TogChöd-methode voor het Westen ontwikkeld uit traditionele oosterse vechtsporten en danstechnieken uit Tibet (Yaman-dansen uit de Tcham-traditie). Je hanteert een houten zwaard om mee te bewegen, maar vecht niet tegen anderen. Je vecht uitsluitend tegen jezelf om de negatieve gedachten uit te bannen (door te snijden). De lerares gaf ons opdracht, zodra wij de eerste beginselen konden herhalen, om de oefeningen tegenover elkaar te laten plaatsvinden. Dat is in spiegelbeeld, want rechts voor mij is links voor mijn opponent/partner. Je wordt daardoor behoorlijk in de war gebracht omdat je je concentreert op hoe de ander acteert. En de ander doet dat natuurlijk ook. Je moet jezelf dus heel goed bewust zijn van welke bewegingen je moet maken. Het 'verbeelden' van die beweging is je beheersingstechniek als het ware.
Mijn zorgen en stress waren deze week al een beetje verdwenen, en deze oefening deed er een schepje bovenop. Het is wel zo dat het je afleidt, dus het werkt; maar ik denk dat je er pas iets over kunt zeggen nadat je je lichaam zo hebt getraind als de filmpjes hieronder vertonen. Spierbeheersing en training werkt ook bij westerse sport om spanning weg te halen, maar de Oosterse wijze om er ook nog een element van praktische psychologie aan toe te voegen spreekt me wel aan. Leuk om een keer gedaan te hebben.

Kijk maar eens hoe vaardig dit heerschap is:



En de meester (lama) zelf:



Een Nederlands vraaggesprek met Tulku Lama Lobsang:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten