zondag 26 september 2010

Neoliberalisme is uit, neokapitalisme is in

Ik had het vandaag met mijn oude moeder over het feit, dat mensen altijd maar veiligheid willen. Ik zei haar: die is er niet. Ze was het met me eens. Ik zei haar dat je maar het beste met volle overtuiging vooruit kunt gaan, zonder angst voor de toekomst. Want dat is de kracht, die ons tenslotte voortdrijft.
Toen Wouter Bos als minister van EZ ingreep door de banken van de ondergang te redden, begreep hij heel goed dat dit het definitieve einde was van het neoliberalistische tijdperk, waarin de jongens van het grote geld hun gang konden gaan zonder eigenlijk te weten wat de gevolgen zouden zijn van hun trucs met geld. Want trucs waren het! De jongens van de bank wisten dat zij slimmer moesten zijn dan hun concurrenten, maar waren zich niet ten volle bewust van het feit dat zij speelden met het geld van honderdduizenden mensen die geld aan hen hadden toevertrouwd, of wisten het dondersgoed, maar dachten dat het niet zo'n vaart zou lopen. En als het uit de hand zou lopen, konden zij nog wel de benen nemen, want wie was nu uiteindelijk de schuldige?
Voor velen die uit de honger naar rijkdom veel geld hadden geïnvesteerd in fondsen op Wall Street en elders, werden hard afgestraft. Alles donderde naar beneden, het ravijn in. Daar werd Jan met de pet ook de dupe van. Nu leeft zo'n 15% van de Amerikaanse bevolking onder de armoedegrens. Velen hebben geen huis. Dat zal ons niet zo snel overkomen, al hebben wij ook een hoge werkloosheid en een vergelijkbaar groot aantal mensen dat onder die armoedegrens leeft. Inmiddels is onze pensioenballon flink leeggelopen. Het wordt tijd om deze ballon weer op te blazen. Er moet lucht in. Aandelen, dus. De beurs zal weer gaan stijgen, de pensioenfondsen kunnen het beste nu aandelen kopen. Ze zijn nu nog goedkoop. Neoliberalisme is uit, neokapitalisme is in. Kapitalisme met een k in kapitaal. Want kapitaal, dat is er genoeg. Het moet ergens heen en laten we die ballon nu maar opblazen, dan gaat alles nog een keer heel hoog de lucht in. Tot we met pensioen gaan, wellicht. Want dan is die ballon natuurlijk allang weer leeg. Dat zal dan het einde zijn van het neokapitalisme. Maar zover zijn we nog lang niet. Ga dus maar beleggen zoals het een goede neokapitalist betaamt, en stap tijdig uit door alles te verkopen. Alleen dan kun je misschien nog even van je pensioen genieten. Op banken en pensioenverzekeraars vertrouwen is misschien niet zo'n goed idee, zoals we inmiddels van het verleden geleerd hebben.

1 opmerking:

  1. Koop aandelen Monsanto en je bent bezitter van werelds grootste zaadproducent voor voedsel.

    BeantwoordenVerwijderen