zondag 10 juni 2012

Reuzenmieren

De Colombiaanse kunstenaar / beeldhouwer Rafael Gómez Barros houdt sinds 2007 regelmatig exposities waarbij hij gebouwen bekleedt met reusachtige mieren. In zijn eigen land deed hij dat met een regeringsgebouw. Hierbij refereerde hij aan de diaspora van boeren als gevolg van de burgeroorlog, volksopstanden en guerrilla’s uit het verre en nabije verleden. De titel van het werk “Casa Tomada” of “Veroverd huis” werd hergebruikt bij volgende exposities. De 1300 mieren zijn zo’n 60 cm groot en gemaakt van plexiglas, textiel en takjes.



Een weetje: in Colombia komen ook echt reuzenmieren voor, die daar als een lekkernij worden gegeten. Ze zijn minder groot dan de door Gómez Barros gemaakte mieren, maar desondanks. Je zult ze maar tegenkomen!



Op de 11e Biennale van Havana die dit jaar gehouden is, werd het mooie Art Déco theater Fausto door de kunstenaar ingepakt met zijn mieren. Het gebouw lijkt een juiste keuze te zijn qua formaat, en van verre lijkt de mierenkolonie bedrieglijk echt. Het schitterende theater Fausto werd gebouwd in 1938 en ontworpen door Saturnino Parajón. Het was het eerste theater in Havana met airconditioning en geluidswerende wanden, een bijzonderheid voor de vooroorlogse jaren. In 1941 werd het ontwerp bekroond met een gouden medaille van de stad Havana.



Meer foto’s van Gómez Barros’ werk: HIER.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten