woensdag 27 juni 2012

Het einde van de post


De geniale staatssecretaris van Economische Zaken, Henk Bleker, wil de post op maandag afschaffen. Ik vraag me af, wie ooit op het idee is gekomen om de post op maandag te bezorgen. Ergens in het verleden moet er een halve gare zijn geweest, een overijverige ambtenaar op het Departement Postzaken, die dacht: kom, ik zal eens laten zien dat wij van de Nederlandsche Staat bij het krieken der dag op maandag, als iedereen chagrijnig is en nog vol van alcohol en kerkgezang, een brief kunnen bezorgen. Bij voorkeur zo'n brief met blauwe envelop. Of een met een heusche leeuw op den voorkant, en 'Je Maintiendrai', waarbij je van tevoren een scheut jenever naarbinnen moet werken in verband met de cardiovasculaire risicofactoren die met zo'n brief gepaard gaan.
Meneer Bleker heeft groot gelijk. De Post moet gemoderniseerd worden. Daar is geen ontkomen aan. Er komt al veel te veel post binnen. Reclame, aanmaningen, reminders dat we naar Wehkamp moeten surfen of een lot moeten kopen van de loterij. Alles goed en wel, maar niet op maandag, in godsnaam.


Die arme Henk Bleker. Die wordt gillend gek. Die wordt elke maandagochtend bedolven onder huizenhoge stapels brieven van mensen die uitgerekend in het weekend brieven schrijven. Waarom doen ze dat toch? Dat is toch niet nodig? Het zijn klachtbrieven. Over de posterijen. Dat het daar een zooitje is. Postbodes die onderbetaald worden, op een ander adres bezorgen, post achterhouden, niet op tijd zijn, moeten concurreren met andere postbezorgers, worden gebeten door agressieve honden of met hun vingers in de brievenklep blijven hangen.
Nee, Henk. Wees nou verstandig, schaf die klotenpost nou helemaal af. Niet alleen op maandag, maar ook op dinsdag, woensdag, donderdag en alle andere dagen. Kijk, van de zondag waren we al af, godzijdank. Nu nog die andere dagen. Vindt iedereen hartstikke fijn. Gewoon alles per e-mail. Is goed voor het milieu, en dat is voor jou ook fijn want dan hoef je straks niks meer te compenseren door polders vol te laten lopen.
Heerlijk, straks kom ik op m'n werk en ligt er niks in het postbakje! Een leeg bureau, geen brieven, geen papierafvalbak, geen versnipperaar, geen kopieermachine, geen dikke ordners met ontvangen brieven, geen archief, geen voorraadkast voor als er nog een brief beantwoord moet worden. Kortom: heerlijke rust, geen overbodige prullen, precies zoals Jan des Bouvrie het altijd zag. En Jan, die kan het weten. Die hield van wit. Het wit van maagdelijk papier. Zonder gekrabbel. Zonder stempels of zegels. Zoals post zou moeten zijn. Zonder voorschriften van hoe ons leven eruit zou moeten zien. Zonder politici. Ja, goed idee. Schaf al het overbodige maar af. Dan houden we een maagdelijk, rustgevend leven over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten